paluchy czarownicy

Palce czarownicy na Halloween

Wykonanie:

Jeśli mamy migdały w łupinkach, zalewamy je wrzątkiem, a następnie łuskamy. Im mniej regularny kształt migdała, tym bardziej przerażające ciasteczko 🙂

Miękkie masło wkładamy do miski, dodajemy do niego szczyptę soli, przesiany cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz jajko. Ze wszystkich składników zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do foliowego worka, szczelnie zamykamy i schładzamy w lodówce przez około 20 minut. Następnie dzielimy je  na dwie części, z każdej z nich robimy wałek o średnicy ok. 3,5 cm. Wałki tniemy na mniej więcej 25 plastrów każdy.

Każdy plaster rolujemy w wałeczek (wałeczki powinny być cieńsze od naszych palców, bo ciastka solidnie wyrastają w piekarniku). Wałeczki układamy na wyłożonych pergaminem blachach pamiętając o zachowaniu ok. 2 cm odstępów. Przy pomocy wykałaczki lub nożyka robimy na wałeczkach nacięcia (2 pod „paznokciem i 3 na środku „palca”), na szczycie palca wciskamy migdał. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 12 minut (ciastka powinny delikatnie się zezłocić).

Smacznego!

Ala

Przepisy na ciasteczka:

 

Ciasteczka waniliowe
Kruche ciasteczka waniliowe bez jajek

 

Ciasteczka brownie z kremem
Ciasteczka brownie z kremem z masła orzechowego

 

Ciastka z m&m's
Ciastka z m&m’s

 

Ciastka z masłem orzechowym
Ciastka kruche z masłem orzechowym

 

ciasteczka kakaowe
Ciasteczka kakaowe w brązowym cukrze

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *