Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Paszteciki z pieczarkami są dość uniwersalne, pasują do każdej czystej zupy i do każdej uroczystości – od uroczystości rodzinnych, przez karnawałowe „domówki”, po święta.

Ciasto półkruche, z którego są zrobione, jest proste w przygotowaniu, bardzo dobrze się wałkuje. Pieczarki dostępne są chyba w każdym warzywniaku, nic tylko brać się za paszteciki.

Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego
Paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego

Przepis na paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego (składniki):

Farsz:

  • Pieczarki – 500 g;
  • Cebula – 2 średnie;
  • Olej, sól, pieprz.

Ciasto:

  • Mąka pszenna (użyłam poznańskiej) – 280 g + do podsypania;
  • Masło – 100 g;
  • Jajka – 2 sztuki (rozmiar L);
  • Śmietana kwaśna 18% lub 22% – 2 łyżki;
  • Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Jak zrobić paszteciki z pieczarkami z ciasta półkruchego:

Zaczynamy od przygotowania farszu, który możemy zrobić dzień przed planowanym pieczeniem pasztecików. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, cebule również obieramy i drobno siekamy. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone cebule, delikatnie solimy. Kiedy cebula zrobi się szklista, dokładamy do niej pieczarki. Całość podsmażamy, aż grzyby będą miękkie, odrobinę zrumienione i aromatyczne. Przyprawiamy pieczarki solą i najlepiej świeżo mielonym czarnym pieprzem. odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu pieczarki mielimy.

Ciasto – do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone na plastry masło, śmietanę oraz 1 całe jajko i 1 żółtko (uwaga białka nie wyrzucamy, będziemy nim smarować paszteciki przed pieczeniem). Z wszystkich wymienionych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto będzie trochę kleiło się do rąk, nie szkodzi. Gotowe ciasto nakrywamy i schładzamy w lodówce przez 30-60 minut. Po schłodzeniu nie będzie się ono już kleiło, będzie elastyczne i dobre do wałkowania.

Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm, wycinamy z ciasta prostokąty, mniej więcej 5 cm x 8 cm (okrawki ponownie zagniatamy i wkładamy do lodówki). Na każdym prostokąt nakładamy łyżeczką farsz. Farsz nakładam równolegle do dłuższego boku, bliżej dolnej krawędzi prostokąta, pamiętając by zostawić mniej więcej po 1 cm wolnego ciasta od dołu i od strony krótkich boków. Krótsze boki zakładamy na farsz i zwijamy pasztecik w rulonik wzdłuż dłuższego brzegu. Układamy pasztecik na blasze wyłożonej pergaminem, tak, aby wolny brzeg znajdował się na spodzie – paszteciki nie pootwierają się w czasie pieczenia.

Postępujemy identycznie z wszystkimi prostokątami, aż do zużycia ciasta, Przed pieczeniem, smarujemy paszteciki rozmąconym białkiem.

Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez mniej więcej 25 minut.

Smacznego!

Ala

Zapraszam po przepisy:

Paszteciki drożdżowe
Paszteciki drożdżowe z kapustę i grzybami

 

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka z powidłami – kocie oczka

 

pierożki z powidłami
Pieczone pierożki z powidłami

 

sos z suszonych grzybów
Sos z suszonych grzybów

 

Piernik
Piernik przekładany powidłami

 

Barszcz postny
Barszcz wigilijny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *