Pęczak z kurkami i parmezanem

Pęczak z kurkami i parmezanem

Przepis na pęczak z kurkami i parmezanem – składniki:

  • Pęczak jęczmienny – 200 g (masa kaszy przed ugotowaniem);
  • Kurki – 350 g;
  • Por – 1 duży;
  • Oliwki – 2/3 szklanki;
  • Rukola – 3 garści;
  • Parmezan tarty – 3 łyżeczki;
  • Olej lub masło – do smażenia;
  • Sól, pieprz.

Jak zrobić pęczak z kurkami – przygotowanie:

  • Kurki starannie oczyszczamy (ja oczyszczam kurki miękką szczoteczką, pod słabym strumieniem wody) i odkładamy na sitko lub ręcznik papierowy do odsączenia.
  • Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy dużą ilością wody. Pęczak wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około kwadrans).
  • Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy kurki i podsmażamy do miękkości. Z pora odkrawamy białą część, zdejmujemy zewnętrzne liście, myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następne w cieniutkie półtalarki. Oliwki kroimy na połówki lub ćwiartki, można ich też wcale nie kroić.
  • Do miękkich kurek dodajemy pokrojonego pora oraz oliwki, całość razem przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany pęczak odcedzamy.
  • Na talerzach układamy umyte i osuszone listki rukoli, na to wykładamy porcje kaszy i podsmażone kurki z porem i oliwkami. Danie posypujemy parmezanem tuż przed podaniem.

kasza pęczak z kurkami

Smacznego!

Ala