Przepis na pęczak z kurkami i parmezanem – składniki:
- Pęczak jęczmienny – 200 g (masa kaszy przed ugotowaniem);
- Kurki – 350 g;
- Por – 1 duży;
- Oliwki – 2/3 szklanki;
- Rukola – 3 garści;
- Parmezan tarty – 3 łyżeczki;
- Olej lub masło – do smażenia;
- Sól, pieprz.
Jak zrobić pęczak z kurkami – przygotowanie:
- Kurki starannie oczyszczamy (ja oczyszczam kurki miękką szczoteczką, pod słabym strumieniem wody) i odkładamy na sitko lub ręcznik papierowy do odsączenia.
- Kaszę wsypujemy na sitko i przepłukujemy dużą ilością wody. Pęczak wsypujemy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości (około kwadrans).
- Na patelni rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy kurki i podsmażamy do miękkości. Z pora odkrawamy białą część, zdejmujemy zewnętrzne liście, myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następne w cieniutkie półtalarki. Oliwki kroimy na połówki lub ćwiartki, można ich też wcale nie kroić.
- Do miękkich kurek dodajemy pokrojonego pora oraz oliwki, całość razem przesmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany pęczak odcedzamy.
- Na talerzach układamy umyte i osuszone listki rukoli, na to wykładamy porcje kaszy i podsmażone kurki z porem i oliwkami. Danie posypujemy parmezanem tuż przed podaniem.
Smacznego!
Ala