Pesto pietruszkowe

Składniki:

  • Natka pietruszki (obrywałam same listki) – 2 szklanki;
  • Słonecznik – 5 łyżek;
  • Ser Grana Padano (można też użyć parmezanu) – 5 kopiastych łyżek potartego sera;
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Olej słonecznikowy – 160 ml;
  • Sok z cytryny – do smaku.
Jak zrobić pesto pietruszkowe:

Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni. Pietruszkę (listki) obrywamy, myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy, żeby ją osuszyć. Czosnek drobno siekamy lub przepuszczamy przez wyciskarkę. Wszystkie składniki pesto poza sokiem z cytryny wrzucamy do blendera i miksujemy na tłustą papkę. Jeśli pesto wydaje nam się za gęste – dolewamy oleju, jeśli za rzadkie – dosypujemy sera i jeszcze chwilę miksujemy. Pesto doprawiamy sokiem z cytryny.

Uwagi:

Poza standardowym zastosowaniem pesto do makaronu, polecam pesto pietruszkowe jako dodatek do pieczonych warzyw (http://bezmiksera.pl/pieczone-warzywa/) – odlot, odlot, odlot!

A jeśli macie ochotę na pesto z bazylii, zapraszam po przepis: http://bezmiksera.pl/pesto-domowe-bazyliowe/

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *