Piernik przekładany kalifornijskimi śliwkami

Piernik ze śliwkami

Piernik ze śliwkami

Przepis na piernik ze śliwkami wpadł mi w oko latem i czekał sobie do okresu przedświątecznego. Surowe ciasto piernikowe z tego przepisu nie wymaga leżakowania, jednak po upieczeniu warto mu dać kilka dni zanim zabierzemy się za konsumpcję. Piernik ten w konsystencji przypomina mi piernik staropolski, jest dość zwięzły, o umiarkowanej słodyczy. Idealnie komponuje się z polewą z gorzkiej czekolady.

Piernik ze śliwkami
Piernik z suszonymi śliwkami

Przepis na piernik ze śliwkami – składniki:

Ciasto piernikowe:

  • Mąka pszenna – 400 g;
  • Kakao – 1 łyżka;
  • Przyprawa do piernika – 20 g;
  • Cynamon – 2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
  • Miód płynny – 250 ml;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Jajko – 1 sztuka (rozmiar L).

Nadzienie śliwkowe:

  • Śliwki suszone – 500 g;
  • Woda – 750 ml;
  • Cukier – 220 g.

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 150 g;
  • Masło – 1 łyżka.

Jak zrobić piernik ze śliwkami:

Zaczynamy od przygotowania nadzienia śliwkowego. Zagotowujemy 750 ml wody, dodajemy do niej 220 g cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia. Do gorącej wody z cukrem wsypujemy śliwki suszone i zostawiamy do napęcznienia przez całą noc. Następnego dnia śliwki odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki, możemy je też ewentualnie zmielić.

Zabieramy się za przygotowanie ciasta piernikowego. Miód podgrzewamy wraz z masłem, aż do rozpuszczenia masła. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika, cynamon. Ciepły miód z masłem wlewamy do suchych składników, dodajemy jajko – wyrabiamy ciasto.

Jeszcze ciepłe od podgrzanego miodu ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na dno wyłożonej pergaminem formy. Na cieście piernikowym rozkładamy równomiernie śliwki (ich powierzchnię wyrównujemy łyżką). Na śliwkach rozkładamy drugą część ciasta.

Piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 50 minut.

Wystudzony piernik polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem masła.

Piernik piekłam z podłużnej formie o wymiarach 11 cm x 30 cm.

Źródło przepisu:

Nowa Kuchnia Polska – Spotkanie fioletowe (nr 28, 21 września 2006), bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej.

Inne przepisy:

szybkie pierniczki
Pierniczki Lebkuchen – bez wykrawania

 

Makowiec z ciasta drożdżowego
Makowiec zawijany

 

Babka z czekoladą i powidłami
Babka z czekoladą E. Wedel

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Szybkie ciasto cynamonowe
Ciasto cynamonowo-jabłkowe

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *