Kulinaria

Piernik ze śliwkami

Piernik ze śliwkami

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • Mąka pszenna – 400 g;
  • Kakao – 1 łyżka;
  • Przyprawa do piernika – 20 g;
  • Cynamon – 2 łyżeczki;
  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
  • Miód płynny – 250 ml;
  • Masło – 2 łyżki;
  • Jajko – 1 sztuka (rozmiar L).

Nadzienie śliwkowe:

  • Śliwki suszone – 500 g;
  • Woda – 750 ml;
  • Cukier – 220 g.

Polewa czekoladowa:

  • Czekolada gorzka – 150 g;
  • Masło – 1 łyżka.

Przepis na piernik ze śliwkami:

  • Zaczynamy od przygotowania nadzienia śliwkowego.
  • Zagotowujemy 750 ml wody, dodajemy do niej 220 g cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.
  • Do gorącej wody z cukrem wsypujemy śliwki suszone i zostawiamy do napęcznienia przez całą noc.
  • Następnego dnia śliwki odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki, możemy je też ewentualnie zmielić.
  • Zabieramy się za przygotowanie ciasta piernikowego.
  • Miód podgrzewamy wraz z masłem, aż do rozpuszczenia masła.
  • Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika, cynamon.
  • Ciepły miód z masłem wlewamy do suchych składników, dodajemy jajko – wyrabiamy ciasto.
  • Jeszcze ciepłe od podgrzanego miodu ciasto dzielimy na dwie części.
  • Jedną część wykładamy na dno wyłożonej pergaminem formy.
  • Na cieście piernikowym rozkładamy równomiernie śliwki (ich powierzchnię wyrównujemy łyżką).
  • Na śliwkach rozkładamy drugą część ciasta.
  • Piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 50 minut.
  • Wystudzony piernik polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem masła.
  • Piernik ze śliwkami piekłam z podłużnej formie o wymiarach 11 cm x 30 cm.

Piernik śliwkowy

Źródło przepisu:
Nowa Kuchnia Polska – Spotkanie fioletowe (nr 28, 21 września 2006), bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej.

Smacznego!

Ala