Składniki:
Ciasto piernikowe:
- Mąka pszenna – 400 g;
- Kakao – 1 łyżka;
- Przyprawa do piernika – 20 g;
- Cynamon – 2 łyżeczki;
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki;
- Miód płynny – 250 ml;
- Masło – 2 łyżki;
- Jajko – 1 sztuka (rozmiar L).
Nadzienie śliwkowe:
- Śliwki suszone – 500 g;
- Woda – 750 ml;
- Cukier – 220 g.
Polewa czekoladowa:
- Czekolada gorzka – 150 g;
- Masło – 1 łyżka.
Przepis na piernik ze śliwkami:
- Zaczynamy od przygotowania nadzienia śliwkowego.
- Zagotowujemy 750 ml wody, dodajemy do niej 220 g cukru i mieszamy aż do rozpuszczenia.
- Do gorącej wody z cukrem wsypujemy śliwki suszone i zostawiamy do napęcznienia przez całą noc.
- Następnego dnia śliwki odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki, możemy je też ewentualnie zmielić.
- Zabieramy się za przygotowanie ciasta piernikowego.
- Miód podgrzewamy wraz z masłem, aż do rozpuszczenia masła.
- Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy do niej kakao, przyprawę do piernika, cynamon.
- Ciepły miód z masłem wlewamy do suchych składników, dodajemy jajko – wyrabiamy ciasto.
- Jeszcze ciepłe od podgrzanego miodu ciasto dzielimy na dwie części.
- Jedną część wykładamy na dno wyłożonej pergaminem formy.
- Na cieście piernikowym rozkładamy równomiernie śliwki (ich powierzchnię wyrównujemy łyżką).
- Na śliwkach rozkładamy drugą część ciasta.
- Piernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 50 minut.
- Wystudzony piernik polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem masła.
- Piernik ze śliwkami piekłam z podłużnej formie o wymiarach 11 cm x 30 cm.
Źródło przepisu:
Nowa Kuchnia Polska – Spotkanie fioletowe (nr 28, 21 września 2006), bezpłatny dodatek do Gazety Wyborczej.
Smacznego!
Ala