Składniki:
- Twaróg półtłusty – 500 g;
- Ziemniak (ugotowany) – 1 mały;
- Jajko – 1 szt;
- Mąka pszenna – 2 łyżki + na podsypanie stolnicy/deski;
- Do podania opcjonalnie: cukier, masło, cynamon, bułka tarta.
Przepis na pierogi leniwe:
- Ziemniaka obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy na miazgę widelcem.
- Ziemniak dodany do ciasta powinien być ciepły, ale nie gorący.
- Twaróg również rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
- Do twarogu dodajemy jajko, mąkę, rozgniecionego ziemniaka i wszystko razem wyrabiamy.
- Dzielimy ciasto na 2 porcje, z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy nożem i robimy na jego grzbiecie kratkę. Ucinamy kilkucentymetrowe porcje ciasta.
- Nasze leniwe pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i kiedy wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową.
- Ponieważ w tym przepisie jest niewielki dodatek mąki i tylko jeden ziemniak, pierogi łatwo jest rozgotować. Proponuję nie wrzucać na wrzątek zbyt wielu sztuk na raz. Może się zdarzyć, że część się rozpadnie zanim zdążymy je wyjąć.
- Leniwe podajemy zgodnie z upodobaniami – z roztopionym masełkiem, cukrem, cynamonem, albo bułką tartą na masełku.
Smacznego!
Ala