Pierogi leniwe wg przepisu A. Gesslera

Pierogi leniwe wg przepisu A. Gesslera

Składniki:

  • Twaróg półtłusty – 500 g;
  • Ziemniak (ugotowany) – 1 mały;
  • Jajko – 1 szt;
  • Mąka pszenna – 2 łyżki + na podsypanie stolnicy/deski;
  • Do podania opcjonalnie: cukier, masło, cynamon, bułka tarta.

Przepis na pierogi leniwe:

  • Ziemniaka obieramy, gotujemy i przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy na miazgę widelcem.
  • Ziemniak dodany do ciasta powinien być ciepły, ale nie gorący.
  • Twaróg również rozgniatamy lub przepuszczamy przez praskę.
  • Do twarogu dodajemy jajko, mąkę, rozgniecionego ziemniaka i wszystko razem wyrabiamy.
  • Dzielimy ciasto na 2 porcje, z każdej z nich formujemy wałek, który następnie spłaszczamy nożem i robimy na jego grzbiecie kratkę. Ucinamy kilkucentymetrowe porcje ciasta.
  • Nasze leniwe pierogi wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i kiedy wypłyną wyjmujemy je łyżką cedzakową.
  • Ponieważ w tym przepisie jest niewielki dodatek mąki i tylko jeden ziemniak, pierogi łatwo jest rozgotować. Proponuję nie wrzucać na wrzątek zbyt wielu sztuk na raz. Może się zdarzyć, że część się rozpadnie zanim zdążymy je wyjąć.
  • Leniwe podajemy zgodnie z upodobaniami – z roztopionym masełkiem, cukrem, cynamonem, albo bułką tartą na masełku.

Smacznego!

Ala