Pierogi szpinakowe – składniki:
Ciasto pierogowe:
- Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 500 g + do ewentualnego podsypania;
- Szpinak baby (świeży!) – 120 g;
- Woda gorąca – 270 ml;
- Oliwa lub olej – 2 pełne łyżki.
Farsz:
- Pierś z kurczaka gotowana w rosole – 300 g (zobacz: przepis na rosół);
- Kasza jaglana – 100 g (masa przed ugotowaniem);
- Suszone morele – 80 g;
- Cebula szalotka – 2 sztuki (można szalotkę zastąpić zwykłą cebulą, ale wtedy 1 średnia wystarczy);
- Czosnek – 1 ząbek;
- Sól, pieprz, olej.
Przepis na pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym:
- Zaczynamy od przygotowania farszu.
- Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, morele zalewamy wrzątkiem na 15 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy szalotkę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dodajemy mięso i przesmażamy wszystko jeszcze kilka minut.
- Morele odsączamy.
- Podsmażoną cebulę, czosnek, mięso oraz odsączone morele mielimy (używamy grubego sitka). Jeżeli ktoś ma cierpliwość może wszystko drobniutko posiekać.
- Zmielony farsz mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Z farszu formujemy małe kulki, żeby usprawnić zalepianie pierogów (porcje farszu nabieram łyżeczką do herbaty).
- Teraz przygotowujemy ciasto. Szpinak zalewamy gorącą wodą i miksujemy (najlepiej w blenderze kielichowym, ale i taki ręczny da radę).
- Na miseczkę lub garnuszek układamy gęste sitko i wylewamy na nie szpinakowy „koktajl”. Będziemy potrzebowali 300 – 320 ml szpinakowej wody, która zbierze się w miseczce.
- Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wlewamy 300 ml gorącej wody szpinakowej.
- Jeśli chcecie mieć w cieście drobinki szpinaku, dodajcie jeszcze 1 stołowa łyżkę szpinakowej pulpy z sitka. Jeżeli wolicie ciasto w jednolitym zielonym kolorze, poza 300 ml wody szpinakowej dolejcie jej jeszcze 20 ml.
- Zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
- Ciasto dzielimy na 2 części, jedną przykrywamy, druga rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
- Z ciasta wykrawamy przy pomocy foremki lub szklanki kółka. Na każde kółko kładziemy kulkę farszu i zalepiamy formując pierożki.
- Czynność powtarzamy aż do wykorzystania farszu i/lub ciasta.
- Pierogi gotujemy w posolonym wrzątku. Do wrzątku dodaję zawsze łyżkę oleju.
- Po włożeniu partii pierogów do garnka, trzeba pamiętać o zamieszaniu ich, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu, gotujemy pierogi jeszcze przez około 3 minuty, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Przed podaniem polewamy odrobiną stopionego masła.
Smacznego!
Ala