Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

Pierogi szpinakowe – składniki:

Ciasto pierogowe:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 500 g + do ewentualnego podsypania;
  • Szpinak baby (świeży!) – 120 g;
  • Woda gorąca – 270 ml;
  • Oliwa lub olej – 2 pełne łyżki.

Farsz:

  • Pierś z kurczaka gotowana w rosole – 300 g (zobacz: przepis na rosół);
  • Kasza jaglana – 100 g (masa przed ugotowaniem);
  • Suszone morele – 80 g;
  • Cebula szalotka – 2 sztuki (można szalotkę zastąpić zwykłą cebulą, ale wtedy 1 średnia wystarczy);
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Sól, pieprz, olej.

Przepis na pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym:

  • Zaczynamy od przygotowania farszu.
  • Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy.
  • Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, morele zalewamy wrzątkiem na 15 minut.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy szalotkę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dodajemy mięso i przesmażamy wszystko jeszcze kilka minut.
  • Morele odsączamy.
  • Podsmażoną cebulę, czosnek, mięso oraz odsączone morele mielimy (używamy grubego sitka). Jeżeli ktoś ma cierpliwość może wszystko drobniutko posiekać.
  • Zmielony farsz mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Z farszu formujemy małe kulki, żeby usprawnić zalepianie pierogów (porcje farszu nabieram łyżeczką do herbaty).
  • Teraz przygotowujemy ciasto. Szpinak zalewamy gorącą wodą i miksujemy (najlepiej w blenderze kielichowym, ale i taki ręczny da radę).
  • Na miseczkę lub garnuszek układamy gęste sitko i wylewamy na nie szpinakowy „koktajl”. Będziemy potrzebowali 300 – 320 ml szpinakowej wody, która zbierze się w miseczce.
  • Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wlewamy 300 ml gorącej wody szpinakowej.
  • Jeśli chcecie mieć w cieście drobinki szpinaku, dodajcie jeszcze 1 stołowa łyżkę szpinakowej pulpy z sitka. Jeżeli wolicie ciasto w jednolitym zielonym kolorze, poza 300 ml wody szpinakowej dolejcie jej jeszcze 20 ml.
  • Zagniatamy elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.
  • Ciasto dzielimy na 2 części, jedną przykrywamy, druga rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
  • Z ciasta wykrawamy przy pomocy foremki lub szklanki kółka. Na każde kółko kładziemy kulkę farszu i zalepiamy formując pierożki.
  • Czynność powtarzamy aż do wykorzystania farszu i/lub ciasta.
  • Pierogi gotujemy w posolonym wrzątku. Do wrzątku dodaję zawsze łyżkę oleju.
  • Po włożeniu partii pierogów do garnka, trzeba pamiętać o zamieszaniu ich, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu, gotujemy pierogi jeszcze przez około 3 minuty, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Przed podaniem polewamy odrobiną stopionego masła.

pierogi z ciasta szpinakowego

Smacznego!

Ala