Pierogi szpinakowe z indykiem i kaszą

Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano drobiowym

Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

Przepis na pierogi szpinakowe znalazłam w książce „Kipi kasza”. Musiałam je nagiąć do możliwości żywieniowych mojej młodszej córci, która przy ząbkowaniu jest niestabilna alergicznie. Ciasto zrobiłam więc bez jajek, na bazie mojego przepisu podstawowego na ciasto pierogowe. Farsz przygotowałam z piersi kurczaka gotowanej w rosole, kaszy jaglanej, szalotki, czosnku i suszonych moreli. Pierożki wyszły pyszne i wesoło zielone.

Pierogi szpinakowe z farszem drobiowo jaglanym
Pierogi szpinakowe

Przepis na pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym – składniki:

Ciasto pierogowe:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – 500 g + do ewentualnego podsypania;
  • Szpinak baby (świeży!) – 120 g;
  • Woda gorąca – 270 ml;
  • Oliwa lub olej – 2 pełne łyżki.

Farsz:

  • Pierś z kurczaka gotowana w rosole – 300 g (zobacz: przepis na rosół);
  • Kasza jaglana – 100 g;
  • Suszone morele – 80 g;
  • Cebula szalotka – 2 sztuki (można szalotkę zastąpić zwykłą cebulą, ale wtedy 1 średnia wystarczy);
  • Czosnek – 1 ząbek;
  • Sól, pieprz, olej.

Jak zrobić pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, morele zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy szalotkę i czosnek, kiedy cebula stanie się szklista dodajemy mięso i przesmażamy wszystko jeszcze kilka minut. Morele odsączamy. Podsmażoną cebulę, czosnek, mięso oraz odsączone morele mielimy (używamy grubego sitka). Jeżeli ktoś ma cierpliwość może wszystko drobniutko posiekać.

Zmielony farsz mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Z farszu formujemy małe kulki, żeby usprawnić zalepianie pierogów (porcje farszu nabieram łyżeczką do herbaty).

Teraz przygotowujemy ciasto. Szpinak zalewamy gorącą wodą i miksujemy (najlepiej w blenderze kielichowym, ale i taki ręczny da radę). Na miseczkę lub garnuszek układamy gęste sitko i wylewamy na nie szpinakowy „koktajl”. Będziemy potrzebowali 300 – 320 ml szpinakowej wody, która zbierze się w miseczce.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wlewamy 300 ml gorącej wody szpinakowej. Jeśli chcecie mieć w cieście drobinki szpinaku, dodajcie jeszcze 1 stołowa łyżkę szpinakowej pulpy z sitka. Jeżeli wolicie ciasto w jednolitym zielonym kolorze, poza 300 ml wody szpinakowej dolejcie jej jeszcze 20 ml. Zagniećcie elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut.

Ciasto dzielimy na 2 części, jedną przykrywamy, druga rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z ciasta wykrawamy przy pomocy foremku lub szklanki kółka. Na każde kółko kładziemy kulkę farszu i zalepiamy formując pierożki. Czynność powtarzamy aż do wykorzystania farszu i/lub ciasta.

Pierogi gotujemy w posolonym wrzątku. Do wrzątku dodaję zawsze łyżkę oleju. Po włożeniu partii pierogów do garnka, trzeba pamiętać o zamieszaniu ich, żeby nie przywarły do dna. Po wypłynięciu, gotujemy pierogi jeszcze przez około 3 minuty, wyjmujemy je łyżką cedzakową. Przed podaniem polewamy odrobiną stopionego masła.

Uwagi:

Po przepisy na inne pierogi zapraszam tu: przepisy na pierogi

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *