Pierogi z jagodami
Lato bez zrobionych choć raz pierogów z jagodami by się nie liczyło. Jeszcze nie tak dawno pierogi lepiłam wyłącznie na Wigilię, a w ciągu roku w grę wchodziły wyłącznie leniwe. Dzieci były małe i przestrzeni na spokojną zabawę z pierogami nie zostawiały. Dla mnie radość z lepienia pierogów ulatuje, jeśli trzeba się przy tym śpieszyć. Na szczęście ten czas jest już za mną. Córki zalepiają ze mną pierogi jak równe z równą, a i chłopcy lubią się przyłączyć. Po pierogach z jagodami dzieci oczywiście rozgrywają konkurs na najbardziej fioletowy język.
Przepis na pierogi z jagodami – składniki:
- Mąka pszenna typ 500 – 500 g + do podsypania;
- Gorąca woda – około 330 ml;
- Olej – 2 łyżki;
- Jagody – 750 g;
- Sól – 2 łyżeczki (do wody)
- Do podania – cukier, śmietanka lub jogurt – jak lubicie.
Jak zrobić pierogi z jagodami:
- Odmierzamy 330 ml gorącej wody i wlewamy do niej 2 łyżki oleju.
- Do miski wsypujemy 500 g mąki typ 500 (wrocławska lub poznańska), wlewamy gorącą wodę z olejem i sprawnie zagniatamy ciasto.
- Ciasto powinno dobrze się wyrabiać i być elastyczne.
- Jeśli ciasto wydaje się Wam się za rzadkie, za klejące – dodajecie odrobinę maki, jeśli zbyt zwarte – odrobinę wody.
- Miskę z ciastem przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na 20 minut.
- Jagody myjemy i przekładamy na sitko żeby odciekły.
- Zagotowujemy wodę w garnku (około 3-3,5 litra), do której dodajemy 2 łyżeczki soli i łyżkę oleju.
- Stolnicę lub blat posypujemy cienką warstwą mąki, ciasto dzielimy na dwie części.
- Jedną część wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy, druga czeka na swoją kolej w misce, przykryta folią lub ściereczką.
- Do wałkowania dobrze jest posypać wałek mąką.
- Z ciasta wykrawamy krążki, (u mnie miały średnicę 6,5 cm).
- Krążek ciasta układamy na dłoni, łyżeczką nakładamy na jego środek jagody i zalepiamy starannie brzegi.
- Gotowe pierogi układamy na posypanej mąką desce.
- Pierogi wkładamy do lekko gotującego się wrzątku.
- Po wrzuceniu pierogów do wrzątku trzeba je delikatnie zamieszać, żeby nie przywarły do dna.
- Po wypłynięciu pierogów, wyjmujemy je łyżką cedzakową na talerz.
- Ugotowane pierogi możemy polać odrobiną roztopionego masła, żeby zapobiec sklejaniu.
- Ciasto, które zostało nam po wycięciu kółek zagniatamy i odkładamy pod folię/ściereczkę.
- Zabieramy się następnie za czekającą dłużej drugą połówkę ciasta.
- Wycinamy pierogi, nadziewamy, zalepiamy, gotujemy i tak aż do skończenia ciasta/owoców.
Smacznego!
Ala
Zajrzyj do przepisów z jagodami:

