Pierogi z kaszą, pieczarkami i wędzonką

Pierogi z kaszą gryczaną i pieczarkami

Przygotowanie dania rozpoczynamy od przyrządzenia farszu. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy. Następnie mielimy je przez maszynkę. Pod koniec smażenia przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, wędlinę również drobno kroimy. Cebulę podsmażamy wraz z wędliną. W misce mieszamy składniki farszu: ugotowaną kaszę gryczaną, zmielone pieczarki, podsmażoną wędlinę i cebulkę. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej oliwę oraz gorącą wodę – zagniatamy elastyczne ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kwadrans.

Ciasto pierogowe dzielimy na dwie części, jedną część odkładamy i przykrywamy, drugą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy około 7 cm (wykrawałam je szklanką). Na środek każdego kółka nakładamy łyżeczką farsz i zalepiamy pierogi. Te same czynności powtarzamy z druga połową ciasta i okrawkami, które oczywiście zagniatamy.

Zalepione pierogi wkładamy do wrzącej wody z dodatkiem soli (ja dodaję 1 łyżeczkę) i oliwy/oleju. Po włożeniu surowych pierogów, trzeba całość zamieszać, żeby pierogi nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gotuję pierożki około 2 minut.

Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową i ewentualnie polewamy stopionym masłem.

Przepisy na pierogi:

Pierogi z serem
Pierogi z serem

 

pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą i grzybami

 

Przepis na pierogi z wiśniami
Pierogi z wiśniami

 

Pierogi leniwe
Pierogi leniwe z bułka tartą

 

Pierogi szpinakowe z indykiem i kaszą
Pierogi szpinakowe z nadzieniem jaglano-drobiowym

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *