Pankejki pikantne z papryką i szczypiorkiem

Pikantne pankejki z papryką i szczypiorkiem

Przepis na pankejki z papryką i szczypiorkiem – składniki:

  • Gęsty jogurt typu greckiego – 300 ml;
  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam wrocławskiej) – 180 g;
  • Jajka rozmiar M – 2 sztuki;
  • Oliwa z oliwek – 5 łyżek;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;
  • Ostra papryczka – 1 sztuka;
  • Szczypiorek lub cebula dymka – 1 pęczek;
  • Oliwa lub olej – do smażenia;
  • Jogurt, kwaśna śmietana lub tzatziki – do podania.

Jak zrobić pankejki z papryką i szczypiorkiem – składniki:

Paprykę oraz szczypiorek myjemy. Papryczkę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z pestek, a następnie drobno siekamy, siekamy też szczypiorek.

Do miski przekładamy jogurt, dodajemy, mąkę, proszek do pieczenia, sól, oliwę, jajka – mieszamy energicznie rózgą kuchenną. Do ciasta dodajemy papryczkę i szczypiorek (1/4 można odłożyć do posypania placuszków) – mieszamy całość łyżką.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy pankejki z obu stron na rumiano.

Podajemy z jogurtem, kwaśną śmietaną lub sosem tzatziki. Placuszki można udekorować odrobiną szczypiorku i papryczki. Ja lubię je z plasterkami ogórka kiszonego.

Uwagi:

Zamiast jogurtu greckiego można użyć jogurtu domowego.

 

Smacznego!

Ala

Źródło:

Przepis pochodzi ze strony: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/01/Chilli-Spring-Onions-Pancakes.html

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *