Pizza na cieście pierogowym

Pizza na cieście pierogowym

Pizza na cieście pierogowym – składniki (na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm):

Ciasto:

  • Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – ok. 520 g;
  • Woda gorąca – 300 ml;
  • Sól – 1 łyżeczka;
  • Oliwa z oliwek – 4 pełne łyżki.

Dodatki:

  • Mozzarella – 500 g;
  • Mascarpone – 160 g;
  • Bazylia świeża – 1 szklanka listków.

Pizza na cieście pierogowym – wykonanie:

  • Z podanych powyżej składników zagniatamy elastyczne ciasto.
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C wraz z blachą.
  • Z bazylii obrywamy listki, które następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
  • Listki możemy porwać na mniejsze kawałki, posiekać, możemy też ułożyć na pizzy w całości – jak wolicie.
  • Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną ponownie przykrywamy, a druga rozwałkowujemy w kształt koła (grubość po rozwałkowaniu mniej więcej 3 mm). Rozwałkowane ciasto przenosimy na gorącą blachę.
  • Smarujemy powierzchnię ciasta połową przygotowanego mascarpone (80 g). Pamiętamy o pozostawieniu wolnego brzegu przy krawędzi koła o szerokości ok. 5 mm. Mascarpone posypujemy połowa posiekanej bazylii. Posypujemy pizzę mozzarellą (250 g na 1 pizzę).
  • Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, pieczemy ok. 8 minut.
  • Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta i pozostałych składników.

pizza na cienkim spodzie

Smacznego!

Ala