Pizza na cieście pierogowym – składniki (na 2 pizze o średnicy ok. 30 cm):
Ciasto:
- Mąka pszenna typ 500 (użyłam poznańskiej) – ok. 520 g;
- Woda gorąca – 300 ml;
- Sól – 1 łyżeczka;
- Oliwa z oliwek – 4 pełne łyżki.
Dodatki:
- Mozzarella – 500 g;
- Mascarpone – 160 g;
- Bazylia świeża – 1 szklanka listków.
Pizza na cieście pierogowym – wykonanie:
- Z podanych powyżej składników zagniatamy elastyczne ciasto.
- Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15-20 minut.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C wraz z blachą.
- Z bazylii obrywamy listki, które następnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
- Listki możemy porwać na mniejsze kawałki, posiekać, możemy też ułożyć na pizzy w całości – jak wolicie.
- Mozzarellę ścieramy na tarce na grubych oczkach.
- Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną ponownie przykrywamy, a druga rozwałkowujemy w kształt koła (grubość po rozwałkowaniu mniej więcej 3 mm). Rozwałkowane ciasto przenosimy na gorącą blachę.
- Smarujemy powierzchnię ciasta połową przygotowanego mascarpone (80 g). Pamiętamy o pozostawieniu wolnego brzegu przy krawędzi koła o szerokości ok. 5 mm. Mascarpone posypujemy połowa posiekanej bazylii. Posypujemy pizzę mozzarellą (250 g na 1 pizzę).
- Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika, pieczemy ok. 8 minut.
- Te same czynności powtarzamy z drugą częścią ciasta i pozostałych składników.
Smacznego!
Ala