Pizza z oscypkiem na grubym cieście

Pizza z oscypkiem na grubym cieście

Pizza z oscypkiem na grubym cieście – składniki:

Spód:

  • Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki;
  • Drożdże instant – 1,5 łyżeczki;
  • Cukier – 0,5 łyżeczki;
  • Sól – 1,5 łyżeczki;
  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
  • Woda – 1 szklanka.

Dodatki:

  • Majonez – 2 łyżki;
  • Suszony tymianek – 2 łyżeczki;
  • Oscypek – 100 g;
  • Oliwki – 6 sztuk (użyłam wyjątkowo dużych oliwek Gordal w zalewie Babuni, można je kupić tu);
  • Pomidor – 1 duży;
  • Cebula – 1 średnia;
  • Mozzarella – 200 g.

Jak zrobić pizzę z oscypkiem na grubym cieście:

  • W misce mieszamy mąkę, drożdże instant, sól i cukier.
  • Dolewamy do suchych składników przegotowaną letnią wodę wraz z oliwą, wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie trochę kleiste. Przykrywamy miskę ściereczką, dajemy ciastu podrosnąć i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
  • Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona, zwarty miąższ kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki, oscypka dzielimy na grube plastry, każdy z nich kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.
  • Jeśli mozzarellę mamy w kawałku, ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
  • Piekarnik wraz z blachą, na której będziemy piec pizzę rozgrzewamy do 200 stopni C.
  • Na gorącej blasze rozciągamy ciasto (najlepiej posmarować ręce oliwą, ciasto nie będzie się kleiło).
  • Ciasto smarujemy majonezem, posypujemy tymiankiem. Następnie rozkładamy na cieście cebulę, oliwki, pomidora i oscypka. Całość posypujemy mozzarellą.
  • Pizzę pieczemy około 20 minut.

Uwagi:
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Pizzę z oscypkiem piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.

Smacznego!

Ala