Pizza z oscypkiem na grubym cieście – składniki:
Spód:
- Mąka pszenna typ 500 – 2 szklanki;
- Drożdże instant – 1,5 łyżeczki;
- Cukier – 0,5 łyżeczki;
- Sól – 1,5 łyżeczki;
- Oliwa z oliwek – 4 łyżki;
- Woda – 1 szklanka.
Dodatki:
- Majonez – 2 łyżki;
- Suszony tymianek – 2 łyżeczki;
- Oscypek – 100 g;
- Oliwki – 6 sztuk (użyłam wyjątkowo dużych oliwek Gordal w zalewie Babuni, można je kupić tu);
- Pomidor – 1 duży;
- Cebula – 1 średnia;
- Mozzarella – 200 g.
Jak zrobić pizzę z oscypkiem na grubym cieście:
- W misce mieszamy mąkę, drożdże instant, sól i cukier.
- Dolewamy do suchych składników przegotowaną letnią wodę wraz z oliwą, wyrabiamy ciasto. Ciasto będzie trochę kleiste. Przykrywamy miskę ściereczką, dajemy ciastu podrosnąć i w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
- Pomidora obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki i usuwamy nasiona, zwarty miąższ kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na ćwiartki lub ósemki, oscypka dzielimy na grube plastry, każdy z nich kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki.
- Jeśli mozzarellę mamy w kawałku, ścieramy ją na grubych oczkach tarki.
- Piekarnik wraz z blachą, na której będziemy piec pizzę rozgrzewamy do 200 stopni C.
- Na gorącej blasze rozciągamy ciasto (najlepiej posmarować ręce oliwą, ciasto nie będzie się kleiło).
- Ciasto smarujemy majonezem, posypujemy tymiankiem. Następnie rozkładamy na cieście cebulę, oliwki, pomidora i oscypka. Całość posypujemy mozzarellą.
- Pizzę pieczemy około 20 minut.
Uwagi:
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Pizzę z oscypkiem piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.
Smacznego!
Ala