placek z owocami sezonowymi

Placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką

Placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką – składniki:

Ciasto:

  • Masło – 250 g;
  • Cukier (drobny lub puder) – 200 g;
  • Jajka (rozmiar M) – 2 sztuki;
  • Jogurt typu greckiego – 300 g;
  • Mąka pszenna tortowa – 400 g;
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta;
  • Poziomki – 350 g;

Kruszonka:

  • Masło – 70 g;
  • Cukier – 4 pełne łyżki;
  • Mąka – 3 łyżki;
  • Migdały mielone (bez skórki) – 50 g.

Jak zrobić placek jogurtowy z poziomkami i kruszonką:

Poziomki lub inne owoce sezonowe myjemy, zostawiamy na sitku do odcieknięcia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, żeby je lepiej osuszyć.

Ucieramy masło z szczyptą soli i cukrem na gładki krem. Następnie wciąż ucierając dodajemy jajka i w dalszej kolejności jogurt (po dodaniu jogurtu masa będzie mogła się rozwarstwiać, połączy się znów po dodaniu mąki).

Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy ją porcjami – ucieramy.

Formę do ciasta smarujemy tłuszczem, oprószamy mąką lub zmielonymi na pył biszkoptami. Przekładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Na cieście rozkładamy równomiernie owoce.

Z podanych powyżej składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią wierzch ciasta.

Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut. Przed podaniem można go posypać cukrem pudrem.

Najlepiej smakuje na świeżo!

Uwagi:

Placek piekłam na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *