Placek ucierany z truskawkami

Placek jogurtowy z truskawkami

Placek jogurtowy – wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Masło ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę. Ucierając dodajemy porcjami do masy maślanej jogurt i kolejne jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia – ucieramy.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy smarujemy masłem. Ciasto przekładamy na blaszkę. Na cieście układamy przekrojone na pół truskawki. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 35 minut (stan upieczenia sprawdzamy patyczkiem).

Placek wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia, gdy jest jeszcze delikatnie ciepły oprószamy go cukrem pudrem.

Przepisy na łatwe ciasta:

Tarta malinowa
Tarta z malinami

 

placek z owocami sezonowymi
Placek z poziomkami i migdałową kruszonką

 

Placek z jabłkami na proszku
Prosty placek z jabłkami

 

Smacznego!

Ala


Jedno przemyślenie nt. „Placek jogurtowy z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *