Placek maślany na drożdżach z wiśniami

Placek maślany na drożdżach

Placek maślany na drożdżach z wiśniami

W lodówce czekała na zagospodarowanie rozpoczęta kostka drożdży, a na durszlaku lśniły świeżo umyte wiśnie. Owoce pochodziły z drzew starych odmian i okazały się cudownie słodkie i aromatyczne. Zrobiłam z nimi super szybki placek maślany, którego przygotowanie jest znacznie mniej czasochłonne niż tradycyjnej drożdżówki.

Jak do tej pory, nasze córki jadły wiśnie wyłącznie pod postacią mojej konfitury. Tym razem również wisienki zatopione w placku okazały się dla nich łakomym kąskiem.

Placek maślany na drożdżach z wiśniami
Placek maślany na drożdżach

Przepis na placek maślany na drożdżach – składniki:

  • Drożdże świeże – 40 g;
  • Mleko – 200 ml;
  • Jajka (rozmiar L) – 2 sztuki;
  • Cukier – 80 g + 80 g;
  • Masło – 100 g + 80 g;
  • Mąka pszenna (użyłam luksusowej) – ok. 500 g;
  • Sól – szczypta;
  • Wiśnie – 350 g.

Jak zrobić placek maślany na drożdżach:

Mleko podgrzewamy do temperatury około 37 stopni C. Masło (100 g) topimy i odstawiamy żeby przestygło. Do letniego mleka dodajemy rozpuszczone drożdże, mieszamy żeby się rozpuściły. Drylujemy wiśnie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 80 g cukru, wbijamy jajka, wlewamy stopione masło oraz mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Formę do ciasta (ja piekłam na prostokątnej formie o wymiarach 35 cm x 23 cm) natłuszczamy. Ciasto drożdżowe zbijamy łyżką w celu odgazowania, a następnie wylepiamy nim blaszkę. Na wierzchu ciasta rozkładamy wiśnie, posypujemy je wiórkami masła (80 g), całość posypujemy cukrem (80 g).

Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez około 25 minut.

P.S. Najbardziej lubię ten placek bezpośrednio po upieczeniu.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *