placki marchwiowe

Placuszki marchewkowe z cynamonem

Przygotowanie:

Marchew myjemy i gotujemy w całości, rodzynki zalewamy wrzątkiem. Ugotowane marchewki wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia i zdejmujemy z nich skórkę. Marchew rozgniatamy dokładnie widelcem lub rozdrabniamy przy pomocy blendera. Rozbijamy jajka oddzielając żółtka od białek. Do marchewkowego purée dodajemy jogurt naturalny, żółtka jaj – mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W misce mieszamy mąkę z cynamonem i sodą oczyszczoną. Sypkie składniki wsypujemy do masy marchewkowej – dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do ciasta pianę z białek i delikatnie łączymy całość. Na koniec odcedzamy sparzone rodzynki i dodajemy do ciasta na placuszki.

Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy niewielkie porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Placuszki nie mogą być zbyt duże, bo nie zdążą się przesmażyć w środku.

Ciepłe placuszki podajemy z cukrem pudrem, można dodać jeszcze gęsty jogurt lub kwaśną śmietanę.

Smacznego!

Ala

Przepisy na placuszki:

Placuszki owsiane
Placuszki z płatków owsianych

 

Dyniowe racuszki
Placuszki z dyni

 

Placuszki jaglane
Placuszki jaglane z porem i rodzynkami

 

Placuszki gryczane z morelami

 

racuszki z jabłkami
Racuszki drożdżowe z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *