Placuszki owsiane

Placuszki z płatków owsianych z konfiturą

Przepis na placuszki z płatków owsianych – składniki:

Placuszki:

  • Płatki owsiane – 2 szklanki o pojemności 250 ml;
  • Kefir – 250 ml;
  • Jajka – 2 sztuki;
  • Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka;
  • Sól – szczypta;
  • Olej – do smażenia.

Dodatki:

  • Jogurt, twarożek, kwaśna śmietana;
  • Konfitura lub sezonowe owoce.

Jak zrobić placuszki z płatków owsianych:

Płatki owsiane miksujemy na proszek, wsypujemy do miski. Dodajemy do nich sól, proszek do pieczenia, jajka, kefir – mieszamy do połączenia składników. Ciasto odstawiamy na 10 minut.

Rozgrzewamy olej na patelni, nakładamy ciasto łyżką formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Ciepłe placuszki podajemy z gęstym jogurtem, kwaśną śmietaną lub twarożkiem i konfiturą. Pyszne będą też w towarzystwie świeżych owoców.

Uwagi:

Ciasto będzie gęstniało z upływem czasu, można wtedy do niego dodać odrobinę kefiru lub wody.

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *