Przepis na bigos tradycyjny
Skorzystałam, że zimowy nastrój jeszcze się nam utrzymuje i zrobiłam bigos. Taki jaki najbardziej lubię – z trzema rodzajami mięsa, suszonymi śliwkami i oczywiście grzybami. Na jego doskonały smak złożyła się też bardzo dobra kiszona kapusta. Efekt był taki, że od wczoraj przeganialiśmy się nawzajem z mężem sprzed garnka, bo każde z nas zakradało się z widelcem po kolejną degustacyjną porcyjkę. Bigos dobrze jest przygotować dzień przed planowanym podaniem, bo najlepszy jest on właśnie następnego dnia po odgrzaniu.
Z podanych w przepisie na bigos proporcji uzyskacie garnek o pojemności 5 litrów wypełniony po brzegi bigosem. Na szczęście potrawa ta dobrze znosi mrożenie, więc można po przygotowaniu odłożyć porcję lub dwie do zamrożenia. A w sezonie wiosenno-letnim zamiast bigosu pojawia się często na naszym stole młoda kapusta na krótko.
Przepisy z kapustą kiszoną: