Przepis na kapustę z grzybami
Kapusta z grzybami jako oddzielne danie wigilijne pojawiła się na naszym rodzinnym świątecznym stole stosunkowo niedawno. Kilka lat temu ten wyjątkowy wieczór spędzała z nami ciocia Basia, która przyniosła ze sobą najpyszniejszą kapustę jaką jadłam. Niesamowita jest dla mnie prostota przyrządzania wigilijnych dań i to, z jak podstawowych składników są skomponowane. „Na bogato” przyrządza się przede wszystkim bożonarodzeniowe ciasta, które są pełne miodu, orzechów, suszonych owoców.
Poniższy przepis na kapustę z grzybami polecam też tym, którzy poszukują sposobu na farsz do wigilijnych uszek, pierogów, czy drożdżowych kapuśniaczków. Wystarczy po przygotowaniu kapusty w poniższy sposób, zmielić ją przez maszynkę, czy drobno posiekać i nadzienie gotowe.
Przepis na kapustę z grzybami wykorzystuję też szykując farsz do pierogów, czy drożdżowe kapuśniaczki.