Przepis na kluski ziemniaczane

Przepis na kluski ziemniaczane

Przepis na kluski ziemniaczane

Uwielbiam mączne potrawy, w tym kluski pod wszelką postacią. Mogą mieć postać nadziewaną, mogą być bez dodatków. Podawane na słodko lub na ostro, gotowane oraz smażone. Lubię i koniec. Tym razem zabrałam się za kluski ziemniaczane, bo dość dawno ich nie robiłam. Planowałam podać je okraszone podsmażoną cebulką oraz boczkiem, a jakby tego było mało, posypać je twarogiem.

Przypomniała mi się jednocześnie opowieść mojego brata Grzesia, który stawiając wciąż pierwsze kroki w kuchni (on oczywiście twierdzi, ze są to co najmniej trzecie kroki) postanowił zrobić kluski ziemniaczane. Szacował, że zajmie mu to z godzinkę, bo co to za filozofia. Skończyło się na spalonym boczku z cebulą, zbyt rzadkim cieście, kipiącym garnku i blisko dwóch godzinach sprzątania. Nauczka jest tak, ze nie należy nigdy lekceważyć przeciwnika, nawet jeśli to są kluski.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *