Przepis na kotlety mielone
Kotlety mielone to ulubione danie mięsne mojej starszej córki. Robimy je z przeróżnymi dodatkami – wędzonką, pieczarkami, kaszą jaglaną. Dziś wstawiam przepis na klasyczne kotlety mielone. Czuję, że w okresie jesienno – zimowym będą częstym gościem na naszym stole.
Kotlety mielone można robić z różnego rodzaju mięsa. U nas w domu najczęściej są z mięsa mieszanego, ale bywają i wieprzowe (najchętniej z szynki lub łopatki), wołowe (rozbef, karkówka), drobiowe (udziec z indyka). Najlepiej wybrać w sklepie ładny kawałek mięsa i poprosić o jego zmielenie, lub zmielić samemu w domu. Nie jestem fanką pakowanych mięs mielonych. Poza solą i pieprzem, chętnie używam ziół do przyprawiania kotletów mielonych. Jeśli wykorzystuję mięso wołowo-wieprzowe zwykle dodaję rozmaryn, do drobiowego pietruszkę i/lub lubczyk.
Ja bardzo lubię kotlety mielone na zimno, jako taką domową wędlinę do kanapek. Czasem smażę je tylko po to. A najlepiej smakuje mi świeża bułka z sałatą, klopsem i majonezem zjadana podczas porannego, chłodnego o tej porze roku spaceru z rodziną.