Przepis na mizerię

Przepis na mizerię

Przepis na mizerię

Przepis na mizerię wykorzystujemy wielokrotnie przez cały sezon wiosenno-letni. Uwielbiamy tę prostą sałatkę obiadową. Przepisów na mizerię jest pewnie tyle, ile osób ją przygotowujących.

Jedni lubią dodać do niej młodą cebulkę ze szczypiorkiem, inni rzodkiewki. Tradycyjnie ogórki do mizerii cienko się szatkuje, ale jadłam kiedyś mizerię z ogórków pościeranych na grubych oczkach tarki. Do sosu śmietanowego też są różne podejścia. Jedni robią go z kwaśnej śmietany, inni w wersji „odchudzonej” – z jogurtu, ale bywa i ze słodkiej.

Ja rzadko decyduję się na odstępstwo od tradycyjnego przepisu, a jeśli już się na nie decyduję, to jest to kilka listków mięty pokrojonej cieniutko wraz z koperkiem i użytych dodatkowo do dekoracji. Polecam zwłaszcza w upalne dni, mizeria jest wtedy wyjątkowo orzeźwiająca!

Przepisy z kwaśna śmietaną:

Ryż z jabłkami zapiekany

Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Śledź z kardamonem, śmietaną i jabłkiem

Zaklepusy

Placek z jabłkami – najprostszy

Róże karnawałowe

Mazurek zagniatany ze śmietaną

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *