Przepis na mizerię
Przepis na mizerię wykorzystujemy wielokrotnie przez cały sezon wiosenno-letni. Uwielbiamy tę prostą sałatkę obiadową. Przepisów na mizerię jest pewnie tyle, ile osób ją przygotowujących.
Jedni lubią dodać do niej młodą cebulkę ze szczypiorkiem, inni rzodkiewki. Tradycyjnie ogórki do mizerii cienko się szatkuje, ale jadłam kiedyś mizerię z ogórków pościeranych na grubych oczkach tarki. Do sosu śmietanowego też są różne podejścia. Jedni robią go z kwaśnej śmietany, inni w wersji „odchudzonej” – z jogurtu, ale bywa i z śmietanki.
Ja rzadko decyduję się na odstępstwo od tradycyjnego przepisu, a jeśli już, to jest to kilka listków mięty pokrojonej cieniutko wraz z koperkiem i użytych dodatkowo do dekoracji. Polecam zwłaszcza w upalne dni, mizeria jest wtedy wyjątkowo orzeźwiająca!
Mizeria – sałatka z świeżych ogórków – składniki:
- Ogórki szklarniowe – 500 g;
- Koperek – 2 kopiaste łyżki;
- Kwaśna śmietana 18% – 200 g;
- Sok z cytryny – 2 łyżki;
- Sól, cukier, pieprz – do smaku.
Przepis na mizerię – wykonanie:
- Młode nieprzerośnięte ogórki myjemy i odkrawamy z nich końce.
- Ogórki cienko obieramy, a następnie szatkujemy.
- Plasterki ogórków posypujemy łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na kwadrans.
- Po upływie kwadransa delikatnie odciskamy je z nadmiaru wody.
- Przygotowujemy sos – kwaśną śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, cukrem oraz koperkiem.
- Sos śmietanowy dodajemy do odciśniętych ogórków i całość delikatnie mieszamy.
- Próbujemy mizerię, żeby sprawdzić, czy nie trzeba dodać do niej jeszcze odrobiny soli lub cukru.
- Dobrze przyprawioną mizerię oprószamy świeżo zmielonym pieprzem, dekorujemy koperkiem.
- Przed podaniem warto mizerię schłodzić przez 15-20 minut.
Smacznego!
Ala
Mizerię podaj do młodych ziemniaczków i dań mięsnych:
Przepisy z kwaśna śmietaną: