Przepis na mus jabłkowo-dyniowy
Każda pora roku jest dobra na różnej maści przetwory. Z powodu przeprowadzki i wykańczania domu nie zrobiłam ani słoiczka domowego dżemu czy konfitur. Wyprowadzona z równowagi koszmarnym składem kupnych przetworów, kupiłam mrożone truskawki i spokojnie pod koniec listopada smażyłam sobie truskawkowe dżemy. Zniknęły one w żołądkach domowników w zaskakującym tempie. Korzystając z zalegającego w lodówce puree z dyni i zawsze obecnych w domu jabłek zrobiłam mus jabłkowo-dyniowy z dodatkiem cynamonu. Dzieci jedzą go chętnie na śniadanie, do naleśników lub łyżeczką ze słoika. Planowałam przełożyć tym musem piernik imbirowy, ale nie wiem czy zdążę.
Dodatek puree z dyni hokkaido bardzo fajnie zagęszcza mus jabłkowy i nadaje mu przepiękny kolor. Jeśli ma ktoś ochotę na bardziej wyrazisty smak musu, obok cynamonu może przyprawić go kardamonem. Wielbiciele pomarańczy mogą dorzucić do słoiczków skórkę pomarańczową kandyzowaną i dodatkowo zastąpić wodę świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Eksperymentujcie!
Przepisy z dynią: