Przepis na mus jabłkowy
Moja rodzina z zapałem zjada domowe dżemy i konfitury. Opróżnione słoiczki zaczęły mi trochę przeszkadzać w kuchennej szafce. Postanowiłam więc je zapełniać musami jabłkowymi. Jedne musy zrobiłam z dodatkiem suszonej żurawiny, inne z rodzynkami, cynamonem. Córki zjadają chętnie mus jabłkowy z pieczywem i z waflami ryżowymi, a mój mąż nie zawraca sobie głowy dodatkami, wyjada go prosto ze słoiczka. Przepis na mus jabłkowy jest banalnie prosty. Obrane i pokrojone jabłka podgrzewamy z dodatkiem cukru, soku z cytryny i wody do momentu aż zmiękną.
Od lat kupujemy jabłka od tej samej rodziny sadowników. Więcej produktów powinno być dostępnych w ramach krótkiego łańcucha dostaw: producent-konsument. Oby prawdziwe bazary, na których można kupić warzywa, owoce i jajka bezpośrednio od rolnika nie zniknęły na dobre.
Przepisy z jabłkami: