Przepis na piernik staropolski
Przepis na piernik staropolski świąteczny znalazłam w książce ” W staropolskiej kuchni i przy staropolskim stole”. Mój mąż uwielbia grzebać w antykwariatach i zamawiać mi różne stare, kulinarne książki z odzysku.
Lubię takie tradycyjne przepisy bożonarodzeniowe. Zgodnie z zamieszczoną w książce recepturą, ciasto piernikowe powinno leżakować i dojrzewać 2-4 tygodnie, a po upieczeniu mięknąć przez mniej więcej 3 dni.
Z podanej niżej proporcji upiekłam 3 blaty piernikowe, każdy na blaszce o wymiarach 23 cm x 35 cm. Piernik przełożyłam domowym marcepanem oraz powidłami śliwkowymi (jak to ja – strzeleckimi). Sądzę, że gdy będę piekła ten piernik po raz kolejny, poprzestanę na przełożeniu z powideł. Ich kwaskowy smak, świetnie się z piernikiem komponuje.