Przepis na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to jedno z moich ulubionych dań obiadowych. Zastanawiam się, jak często musiałyby się pojawiać na stole, żebym przestała mieć na nie ochotę. Na samą myśl o zapachu smażonych placków z cebulką, o chrupiącym brzegu i miękkim środku, cieknie mi ślinka. Już prawie słyszę to charakterystyczne skwierczenie na patelni.
W moim rodzinnym domu, placki ziemniaczane podawane były z kwaśną śmietaną i cukrem. Ja nadal takie lubię, ale na ten moment ulubionym moim dodatkiem do placków jest kwaśna śmietana i pstrąg lub łosoś wędzony na gorąco (+ oczywiście cytryna).
Ja wolę placki grubsze, mój mąż cieniutkie. Smażę więc zwykle na zmianę – jedna patelnia grubszych, druga cienkich i tak w kółko. Córce na szczęście grubość placka jest obojętna i nie muszę robić jakiejś pośredniej wersji.