Domowa przyprawa do piernika
W tym roku zrobiłam kilka sporych słoiczków domowej przyprawy do piernika. Zadanie miałam ułatwione, bo udało mi się kupić już zmielone wszystkie składniki, więc nie musiałam walczyć z próbą rozdrabniania przypraw w młynku do kawy. Główne zalety przygotowania swojej mieszanki piernikowej są dwie – po pierwsze nie ma w niej polepszaczy i wypełniaczy (spulchniacze, mąka, a w najlepszym razie kakao), a po drugie – można smak i intensywność przyprawy dostosować do swoich upodobań. Ja uwielbiam, gdy piernik jest pierny, dlatego w mojej przyprawie jest sporo pieprzu i kolendry.
Przepis na przyprawę do piernika – składniki (uwaga, poniżej podana jest masa zmielonych już przypraw):
- Cynamon – 50 g;
- Kardamon – 15 g;
- Imbir – 15 g;
- Gałka muszkatołowa – 10 g;
- Goździki – 10 g;
- Kolendra – 10 g;
- Pieprz czarny – 7 g;
- Ziele angielskie – 7 g;
- Anyż – 5 g.
Jak zrobić domową przyprawę do piernika:
- Jeżeli udało Ci się kupić wszystkie powyższe przyprawy w zmielonej formie, pozostaje odważyć odpowiednią masę każdej przyprawy, wymieszać wszystko i zamknąć w szczelnym słoiku.
- Jeśli musicie sami zmielić przyprawy, można to zrobić w młynku do kawy, albo kielichowym blenderze. Dla chętnych pozostaje jeszcze próba utłuczenia składników w moździerzu.
- Przy samodzielnym rozdrabnianiu przypraw warto odważyć ich trochę więcej, bo niezmielone odpowiednio drobno kawałki warto będzie odrzucić.
Smacznego!
Ala
Zapraszam po przepisy na pierniki i pierniczki: