Przepis na sałatkę z pomidorków koktajlowych i truskawek
Wychodzę z założenia, że pomysłów na sezonowe przystawki obiadowe nigdy dość. Czasem bywa tak, że na warzywa na ciepło nie mamy najmniejszej ochoty, mieszanki sałat z dodatkami wychodzą już nam uszami, a jednak nie wyobrażamy sobie obiadu bez dodatku czegoś świeżego, surowego. Najlepiej jeszcze, żeby szybko się przystawkę robiło, żeby nie było trzeba niszczyć sobie paznokci na tarce, ani korzystać z szatkującego robota kuchennego.
Sałatka z pomidorków koktajlowych, truskawek, z dodatkiem pieprzu i octu balsamicznego jest smacznym wyjściem z tego impasu.
Na ten atrakcyjny przepis natknęłam się kilka lat temu w którymś z kobiecych magazynów (zdaje mi się, że w Elle). Najpierw podchodziłam nieufnie do samego połączenia pomidorków i truskawek, ale sałatka tak nam zasmakowała, że w truskawkowym sezonie pojawia się u nas dość często.