Przepis na twarożek z rukwią wodną
Któregoś dnia miałam dziką ochotę na twarożek ze szczypiorkiem. Jakoś tak mi się w życiu układa, że im mniej wyrafinowana ochota, tym większy problem z jej zrealizowaniem. W pobliskim sklepie szczypiorku nie było, w markecie i owszem, ale w takim stanie, że wykluczał on zjedzenie szczypiorku z apetytem. Kupiłam więc rukiew wodną, która pięknie prezentowała się w doniczkach.
Rukiew wodna ma ostry smak, przełamany majaczącą gdzieś w oddali słodyczą. Kojarzy mi się z rzeżuchą i nie jestem niestety żadnym odkrywcą, bo jak przed chwilą przeczytałam, rukiew wodna jest tez nazywana wodną rzeżuchą.
Zastanawiałam się, co jeszcze do twarożku dodać i padło na pieczony czosnek, który jest kremowy i słodki w smaku. Przepyszny twarożek wylądował na kanapce w towarzystwie pieczonego pomidorka, ale i świeży, pachnący pomidor będzie tu świetnie pasował.