Przepis na zakwas do żurku
Zbliża się Wielkanoc, czas więc wstawić zakwas do żurku. Ja od kilku lat robię go według przepisu Macieja Kuronia, dla mnie jest najlepszy.
Z zakwasem żurkowym (i chlebowym również) jest tak, że potrzebuje on odpowiednio ciepłego miejsca. Ja słój z mieszanina na zakwas do żurku umieszczam w łazience, bo jest to najcieplejsze miejsce w naszym mieszkaniu.
Im zimniej niż by zakwas sobie życzył, tym wolniej się produkuje. Proponuję więc nastawić go już teraz, żeby móc w razie potrzeby wstawić kolejną porcję. Zakwas po zlaniu przechowuję w szklanej butelce w lodówce (może to też być słoik). Do nastawienia zakwasu też przyda się szklane lub kamionkowe naczynie (u mnie jest to zwykle szklany słój lub dzbanek).
Do wielkanocnego żurku wykorzystuję 650 ml zakwasu. Zlany i szczelnie zamknięty zakwas można przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie.
Źródło przepisu:
Kuroń M.: Wielkanoc czyli kuchnia z jajem. Dodatek do Gazety Wyborczej. Agora S.A.; Warszawa 2008.