Przepis na ptysie z kremem truskawkowym – składniki:
Ciasto ptysiowe:
- Woda – 250 ml;
- Masło – 100 g;
- Mąka pszenna tortowa– 250 g;
- Jajka – 5 sztuk;
- Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
- Sól – szczypta.
Krem truskawkowy:
- Truskawki świeże lub mrożone – 750 g;
- Cukier – 5 łyżek;
- Woda – 170 ml;
- Żelatyna w proszku – 3 łyżki (dodatkowo 5 łyżek wody do namoczenia żelatyny);
- Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżki (dodatkowo 4 łyżki wody do rozmieszania skrobi);
- Mascarpone – 400 g.
Jak zrobić ptysie z kremem truskawkowym:
Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta ptysiowego:
- W garnku podgrzewamy wodę z masłem.
- W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
- Kiedy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę z dodatkami.
- Wciąż podgrzewając mieszamy ciasto energicznie łyżką, do momentu aż będzie gładkie i będzie odchodziło od garnka.
- Ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jest letnie wbijamy kolejno jajka mieszając całość rózgą kuchenną.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Ciasto ptysiowe nakładamy na papier przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką do herbaty. Pamiętajmy żeby zachować duże odstępy pomiędzy ptysiami, bo ciasto bardzo wyrasta.
- Ptysie pieczemy przez około 30 minut.
- Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia, a potem kroimy na pół.
- Tak na marginesie, jeśli lubicie ptysie, na pewno polubicie karpatkę (tutaj przepis na karpatkę).
Przygotowanie frużeliny truskawkowej:
- Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wsypujemy do garnka. Dodajemy do nich cukier, 170 ml wody i doprowadzamy do zagotowania mieszając od czasu do czasu.
- Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się truskawek – mieszamy i podgrzewamy chwilę całość, aż w rondlu utworzy się rzadki kisiel.
- Zdejmujemy garnek z pola grzewczego. Żelatynę w proszku mieszamy z zimną wodą – odstawiamy do napęcznienia.
- Napęczniałą żelatynę ogrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Kiedy jest już płynna, wlewamy ją do naszego rzadkiego kisielu truskawkowego – mieszamy dokładnie.
- Frużelinę zostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez 3 godziny.
- Schłodzoną frużelinę truskawkową miksujemy z mascarpone. Tak otrzymany krem próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
- Na spody ptysiowe nakładamy krem truskawkowy, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ala