Ptysie

Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Pierwotnie ptysie miały wystąpić w odsłonie jagodowej, bo obiecałam starszej córce fioletowy krem. Zanim jednak dotarłam na bazarek, jagody zdążyły z niego wybyć. Na szczęście córka przystała na krem różowy, zrobiłam więc kolejny raz ptysie z kremem truskawkowym.

Ptysie z kremem
Ptysie z kremem truskawkowym

 

Do przygotowania ptysiów z poniższego przepisu może być przydatny mikser lub robot kuchenny, jeśli takiego jeszcze nie posiadacie, zajrzyjcie  tutaj (porównywarka cen z wybranymi robotami kuchennymi):

Przepis na ptysie z kremem truskawkowym – składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna tortowa– 250 g;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Krem truskawkowy:

  • Domowa frużelina truskawkowa:
  • Truskawki świeże lub mrożone – 750 g;
  • Cukier – 5 łyżek;
  • Woda – 170 ml;
  • Żelatyna w proszku – 2 łyżki (dodatkowo 4 łyżki wody do namoczenia żelatyny);
  • Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżki (dodatkowo 4 łyżki wody do rozmieszania skrobi);
  • Mascarpone – 400 g.

Jak zrobić ptysie z kremem truskawkowym:

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta ptysiowego:

W garnku podgrzewamy wodę z masłem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Kiedy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę z dodatkami. Wciąż podgrzewając mieszamy ciasto energicznie łyżką, do momentu aż będzie gładkie i będzie odchodziło od garnka. Ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jest letnie wbijamy kolejne jajka mieszając całość rózgą kuchenną.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ptysiowe nakładamy na papier przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką do herbaty. Pamiętajmy żeby zachować duże odstępy pomiędzy ptysiami, bo ciasto bardzo wyrasta. Ptysie pieczemy przez około 30 minut.

Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia, a potem kroimy na pół.

Tak na marginesie, jeśli lubicie ptysie, na pewno polubicie karpatkę (tutaj przepis na karpatkę).

Przygotowanie frużeliny truskawkowej:

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wsypujemy do garnka. Dodajemy do nich cukier, 170 ml wody i doprowadzamy do zagotowania mieszając od czasu do czasu. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się truskawek – mieszamy i podgrzewamy chwilę całość, aż w rondlu utworzy się rzadki kisiel. Zdejmujemy garnek z pola grzewczego. Żelatynę w proszku mieszamy z zimną wodą – odstawiamy do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę ogrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Kiedy jest płynna, wlewamy ją do naszego rzadkiego kisielu truskawkowego – mieszamy dokładnie.

Frużelinę zostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez 3 godziny.

Schłodzoną frużelinę truskawkową miksujemy z mascarpone. Tak otrzymany krem próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.

Na spody ptysiowe nakładamy krem truskawkowy, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala


2 przemyślenia nt. „Ptysie z kremem truskawkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *