Ptysie z kremem truskawkowym

Ptysie z kremem truskawkowym

Przepis na ptysie z kremem truskawkowym – składniki:

Ciasto ptysiowe:

  • Woda – 250 ml;
  • Masło – 100 g;
  • Mąka pszenna tortowa– 250 g;
  • Jajka – 5 sztuk;
  • Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki;
  • Sól – szczypta.

Krem truskawkowy:

  • Truskawki świeże lub mrożone – 750 g;
  • Cukier – 5 łyżek;
  • Woda – 170 ml;
  • Żelatyna w proszku – 3 łyżki (dodatkowo 5 łyżek wody do namoczenia żelatyny);
  • Skrobia ziemniaczana – 1,5 łyżki (dodatkowo 4 łyżki wody do rozmieszania skrobi);
  • Mascarpone – 400 g.

Jak zrobić ptysie z kremem truskawkowym:

Pracę rozpoczynamy od przygotowania ciasta ptysiowego:

  • W garnku podgrzewamy wodę z masłem.
  • W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
  • Kiedy masło się rozpuści, wsypujemy mąkę z dodatkami.
  • Wciąż podgrzewając mieszamy ciasto energicznie łyżką, do momentu aż będzie gładkie i będzie odchodziło od garnka.
  • Ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy jest letnie wbijamy kolejno jajka mieszając całość rózgą kuchenną.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Ciasto ptysiowe nakładamy na papier przy pomocy rękawa cukierniczego lub łyżeczką do herbaty. Pamiętajmy żeby zachować duże odstępy pomiędzy ptysiami, bo ciasto bardzo wyrasta.
  • Ptysie pieczemy przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu zostawiamy je do wystygnięcia, a potem kroimy na pół.
  • Tak na marginesie, jeśli lubicie ptysie, na pewno polubicie karpatkę (tutaj przepis na karpatkę).

Przygotowanie frużeliny truskawkowej:

  • Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i wsypujemy do garnka. Dodajemy do nich cukier, 170 ml wody i doprowadzamy do zagotowania mieszając od czasu do czasu.
  • Skrobię ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotujących się truskawek – mieszamy i podgrzewamy chwilę całość, aż w rondlu utworzy się rzadki kisiel.
  • Zdejmujemy garnek z pola grzewczego. Żelatynę w proszku mieszamy z zimną wodą – odstawiamy do napęcznienia.
  • Napęczniałą żelatynę ogrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Kiedy jest już płynna, wlewamy ją do naszego rzadkiego kisielu truskawkowego – mieszamy dokładnie.
  • Frużelinę zostawiamy do wystygnięcia, a następnie schładzamy w lodówce przez 3 godziny.
  • Schłodzoną frużelinę truskawkową miksujemy z mascarpone. Tak otrzymany krem próbujemy i ewentualnie dosładzamy cukrem pudrem.
  • Na spody ptysiowe nakładamy krem truskawkowy, przykrywamy górną częścią i posypujemy cukrem pudrem.

ptysie z kremem

Smacznego!

Ala