Puree z dyni - przepis

Puree z dyni

Puree z dyni

Przepis na puree z dyni pojawiał już się na stronie przy okazji kopytek dyniowych i dyniowych babeczek. Ponieważ jednak pojawiają się pytania, jak puree zrobić, postanowiłam wstawić króciutki, osobny wpis na ten temat. Trudność przygotowania dyniowej papki, jest zbliżona do trudności zagotowania wody.

Pieczona dynia
Pieczona dynia
Dyniowe puree
Dyniowe puree

Przepis na puree z dyni (składniki):

Dynia – ilość dowolna, odmiana też dowolna (ja najczęściej robię puree z dyni Hokkaido i piżmowej, na zdjęciu powyżej jest puree z dyni Appalachian.

Jak zrobić puree z dyni:

Puree z dyni można zrobić na kilka sposobów. Przede wszystkim trzeba dynię poddać obróbce termicznej – można ją ugotować w wodzie lub na parze, albo upiec w piekarniku. Można obierać ze skóry przed obróbką, można i po.

Ja jestem zwolenniczką nie przysparzania sobie w kuchni pracy, jeśli to nie jest konieczne. Polecam najprostszy sposób czyli pieczenie dyni w piekarniku.

Dynię myjemy, kroimy na pół, a następnie na mniejsze cząstki (takie księżyce jak na pierwszym zdjęciu), następnie nożem lub ostrą łyżką wyjmujemy pestki i taki luźny, mało zbity miąższ.

Tak przygotowane cząstki dyni układamy na blasze, na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do miękkości. Co jakiś czas wbijamy w miąższ widelec, jeśli dynia jest miękka – wyjmujemy ją z piekarnika.

Czas pieczenia dyni będzie zależał od odmiany dyni, wielkości i liczby dyniowych kawałków.

Moja dynia Appalachian była upieczona już po 25 minutach.

Dynię studzimy, a następnie zdejmujemy miąższ przy pomocy łyżki stołowej lub wykrawamy go nożem – miksujemy.

Puree z poszczególnych odmian dyni będzie różniło się głównie kolorem i gęstością. Oddzielony od skóry, upieczony miąższ dyniowy możemy wrzucić na sitko, żeby sobie odciekł.

Puree z dyni – zastosowanie:

Puree z dyni może być przystawką obiadową, może też wchodzić w skład najróżniejszych przysmaków – od smoothies począwszy, przez pieczywo, słodkie wypieki, zupy, wszelkiej maści kluski, pasty, po oczywistą zupę, i dyniowe lody.

Na początek polecam babeczki dyniowe http://bezmiksera.pl/babeczki-dyniowe-biala-czekolada/ i genialne kopytka dyniowe z parmezanem i szałwią: http://bezmiksera.pl/kopytka-dyniowe-parmezanem-szalwia/

Smacznego!

Ala


2 przemyślenia nt. „Puree z dyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *