Rogaliki drożdżowe mojej mamy

Rogaliki drożdżowe mojej mamy

Składniki:

  • Drożdże świeże – 100 g;
  • Mleko – 250 ml;
  • Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 1 kg + odrobina na podsypanie;
  • Jajka – 4 sztuki;
  • Masło – 500 g;
  • Cukier – 4 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Cukier puder na lukier, i
  • Do nadziewania to co lubicie (w moim przypadku Nutella i powidła strzeleckie).

Przepis na  rogaliki drożdżowe:

  • Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą.
  • Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40 stopni.
  • Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, ciepłe mleko oraz około 300 g mąki.
  • Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nasze ciasto wstępne podwoi objętość.
  • W tym czasie topimy masło, a potem odstawiamy żeby trochę przestygło.
  • Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego stopione masło oraz szklankę mąki, całość mieszamy.
  • Następnie wbijamy jajka i dodajemy partiami pozostałą mąkę wyrabiając energicznie ciasto.
  • Gdy ciasto jest już gładkie i odchodzi od łyżki, przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Po podwojeniu objętości, odgazowujemy ciasto, przekładamy je do foliowego worka i schładzamy w lodówce.
  • Schładzanie powinno trwać co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
  • Po schłodzeniu ciasto jest plastyczne i w ogóle się nie klei.
  • Dzielimy kulę ciasta na cztery części.
  • Trzy części pozostawiamy przykryte, a czwartą rozwałkowujemy w kształt koła na posypanym odrobiną mąki blacie/stolnicy.
  • Koło dzielimy radełkiem na 4 części, robiąc pionowe i poziome cięcie przez środek.
  • Następnie każdą z ćwiartek dzielę na kolejne 3 części.
  • Nadzienie nakładamy łyżeczką mniej więcej 1 cm od podstawy trójkąta, zawijamy rogalik i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Postępujemy tak aż do wykorzystania całego ciasta.
  • Rogaliki drożdżowe wyrastają podczas pieczenia, więc pamiętać trzeba o zachowaniu odstępów pomiędzy nimi.
  • Z powyższej porcji wychodzi 40-50 rogalików (zależy od ich wielkości).
  • Do ogarnięcia rogalikowego szaleństwa w zupełności wystarczają 2 blachy (takie duże dołączane do piekarnika).
  • Jak zabieram się do zawijania rogalików, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C i jak tylko zapełnię pierwszą blachę rogalikami wstawiam ją do pieczenia (około 20 minut).
  • W tym czasie zawijam rogaliki i układam je na drugiej blasze.
  • Gdy te pierwsze się upieką, druga blacha ląduje w piekarniku, a gorące rogaliki natychmiast przekładam do miski i dzięki temu mam znów wolną blachę czekającą na kolejną porcję rogali.
  • Przestudzone rogaliki drożdżowe lukrujemy.

Smacznego!

Ala