Składniki:
- Drożdże świeże – 100 g;
- Mleko – 250 ml;
- Mąka pszenna luksusowa (typ 550) – 1 kg + odrobina na podsypanie;
- Jajka – 4 sztuki;
- Masło – 500 g;
- Cukier – 4 łyżki;
- Sól – szczypta;
- Cukier puder na lukier, i
- Do nadziewania to co lubicie (w moim przypadku Nutella i powidła strzeleckie).
Przepis na rogaliki drożdżowe:
- Drożdże rozkruszamy do miski i zasypujemy cukrem, czekamy aż się rozpuszczą.
- Podgrzewamy mleko do temperatury ok. 40 stopni.
- Do rozpuszczonych drożdży dodajemy szczyptę soli, ciepłe mleko oraz około 300 g mąki.
- Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż nasze ciasto wstępne podwoi objętość.
- W tym czasie topimy masło, a potem odstawiamy żeby trochę przestygło.
- Wyrośnięte ciasto wstępne zbijamy łyżką, dodajemy do niego stopione masło oraz szklankę mąki, całość mieszamy.
- Następnie wbijamy jajka i dodajemy partiami pozostałą mąkę wyrabiając energicznie ciasto.
- Gdy ciasto jest już gładkie i odchodzi od łyżki, przykrywamy je ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Po podwojeniu objętości, odgazowujemy ciasto, przekładamy je do foliowego worka i schładzamy w lodówce.
- Schładzanie powinno trwać co najmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
- Po schłodzeniu ciasto jest plastyczne i w ogóle się nie klei.
- Dzielimy kulę ciasta na cztery części.
- Trzy części pozostawiamy przykryte, a czwartą rozwałkowujemy w kształt koła na posypanym odrobiną mąki blacie/stolnicy.
- Koło dzielimy radełkiem na 4 części, robiąc pionowe i poziome cięcie przez środek.
- Następnie każdą z ćwiartek dzielę na kolejne 3 części.
- Nadzienie nakładamy łyżeczką mniej więcej 1 cm od podstawy trójkąta, zawijamy rogalik i przekładamy go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Postępujemy tak aż do wykorzystania całego ciasta.
- Rogaliki drożdżowe wyrastają podczas pieczenia, więc pamiętać trzeba o zachowaniu odstępów pomiędzy nimi.
- Z powyższej porcji wychodzi 40-50 rogalików (zależy od ich wielkości).
- Do ogarnięcia rogalikowego szaleństwa w zupełności wystarczają 2 blachy (takie duże dołączane do piekarnika).
- Jak zabieram się do zawijania rogalików, rozgrzewam piekarnik do 180 stopni C i jak tylko zapełnię pierwszą blachę rogalikami wstawiam ją do pieczenia (około 20 minut).
- W tym czasie zawijam rogaliki i układam je na drugiej blasze.
- Gdy te pierwsze się upieką, druga blacha ląduje w piekarniku, a gorące rogaliki natychmiast przekładam do miski i dzięki temu mam znów wolną blachę czekającą na kolejną porcję rogali.
- Przestudzone rogaliki drożdżowe lukrujemy.
Smacznego!
Ala