Rogaliki serowe

Rogaliki serowe z powidłami

Rogaliki serowe z powidłami

Rogaliki serowe z powidłami upiekłam dzięki zakupom poczynionym podczas Święta Śliwki 🙂 Otóż kupiłam 20 słoików powideł, żeby było sprawiedliwie 10 z nich to powidła słodzone, a 10 bez dodatku cukru. Według mnie nie ma lepszego dodatku do rogalików, świątecznych pierniczków, czy kocich oczek. Są to powidła, które jeszcze nigdy nie wypłynęły mi z żadnego wypieku. A poza tym uwielbiam takie lokalne produkty (mój mąż też uwielbia, bo wyjadł łyżeczką pół słoika powideł w czasie, gdy ja upychałam pozostałe słoiczki na półkach)!

powidła strzeleckie

Pomalutku myślę o sezonie rogalikowym. Kupiłam nawet biały mak, na wypadek gdybym odważyła się zmierzyć z tradycyjnymi rogalami świętomarcińskimi (nie dość, że Marcina mam za męża, to naprawdę o świętość go coraz częściej podejrzewam). W ramach rogalikowej rozgrzewki postanowiłam upiec ekspresowe rogaliki z ciasta serowego. Nadziałam je oczywiście powidłami strzeleckimi. Ciasto serowe jest szybkie do zagniecenia, łatwo się z nim pracuje, a rogaliki są wilgotne i pyszne.

rogaliki serowe 1

rogaliki serowe 2

Przepis na rogaliki serowe z powidłami – składniki:

  • Masło – 250 g;
  • Serek twarogowy – 250 g (użyłam serka kanapkowego Hochland);
  • Mąka pszenna – 300 g + na podsypanie;
  • Cukier z prawdziwą wanilią – 10 g;
  • Szczypta soli;
  • Powidła;
  • Jajko (do posmarowania) i gruby cukier do posypania rogalików.

Jak zrobić rogaliki serowe z powidłami:

Masło, serek, mąkę, szczyptę soli i cukier z wanilią umieszczamy w misce i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wstawiamy na 3 godziny do lodówki.

Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy przykrytą w misce, a drugą wykładamy na posypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto rozwałkowujemy, jeśli ktoś ma problem z uzyskaniem kolistego kształtu rozwałkowanego ciasta, zawsze można przyłożyć na środek duży talerz, czy dno od tortownicy i przyciąć piękne koło.

Rozwałkowane ciasto dzielę przy pomocy radełka na 8 trójkątów, na każdym s nich układam łyżkę powideł (bliżej podstawy trójkąta) i zawijam starając się, aby końcówka trójkąta (czyli wierzchołek) wypadł tuż pod rogalikiem (rogaliki nie otworzą się wtedy podczas pieczenia).

Powyższe czynności powtarzamy aż do wykorzystania ciasta. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem smaruję rogaliki rozmąconym jajkiem i posypuję grubym cukrem. Rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni C, przez około 20 minut na blaszkę.

Przepisy z powidłami:

Pączki z powidłami strzeleckimi
Pączki ziemniaczane z powidłami

 

pierożki z powidłami
Pieczone pierożki z powidłami

 

Babeczki bardzo czekoladowe
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi

 

Kruche ciasteczka
Kruche ciasteczka z powidłami – kocie oczka

 

Piernik
Piernik przekładany powidłami

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *