Rolada cynamonowa z kremem pomarańczowym – składniki:
Biszkopt:
- Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
- Cukier puder – 6 łyżek
- Mąka pszenna tortowa – 3 łyżki;
- Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
- Cynamon mielony – 1 pełna łyżeczka;
- Sól – szczypta.
Krem:
- Mleko – 350 ml;
- Budyń śmietankowy na 0,5 litra mleka;
- Cukier puder – 2 pełne łyżki;
- Mascarpone – 200 g;
- Skórka otarta z 1 pomarańczy;
- Woda z kwiatu pomarańczy – 1 łyżka (można pominąć lub dodać 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy).
Polewa:
- Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
- Czekolada gorzka – 100 g;
- Miód płynny – 1 łyżeczka.
Dodatkowo:
- Sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/3 szklanki;
- Cukier puder – 1 łyżka ;
- Otarta skórka pomarańczowa – do przybrania;
- Cukier puder do posypania ściereczki.
Przepis na roladę cynamonową z kremem pomarańczowym:
Biszkopt (użyłam formy 23 cm x 35 cm):
- Oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy oba rodzaje mąki.
- Do miski wsypujemy szczyptę soli, dodajemy białka i ubijamy sztywną pianę.
- Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier puder, a następnie żółtka.
- Następnie wsypujemy porcjami po 2 łyżki przesianej mąki i mieszamy całość rózgą kuchenną, żeby zachować puszystą strukturę.
- Na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego cynamonu – mieszamy.
- Dno prostokątnej formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem.
- Przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez mniej więcej 15 minut.
- W czasie, gdy biszkopt jest w piekarniku, przygotowujemy sobie ściereczkę kuchenną o większej powierzchni niż powierzchnia blaszki na jakiej mamy biszkopt.
- Rozkładamy ją na blacie, powierzchnię ściereczki posypujemy cukrem pudrem.
- Gorący biszkopt zdejmujemy z blaszki i układamy na środku posypanej pudrem ściereczki, tak, żeby pergamin do pieczenia znajdował się na wierzchu biszkoptu.
- Zdejmujemy pergamin, zwijamy biszkopt wraz z ściereczką w rulon, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.
- Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Krem:
- Mascarpone wystawiamy z lodówki i zostawiamy na wierzchu, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej.
- Podgrzewamy 200 ml mleka prawie do zagotowania. Do pozostałych 150 ml mleka dodajemy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru pudru – mieszamy.
- Zimne mleko z cukrem i proszkiem budyniowym wlewamy do gorącego mleka i podgrzewamy mieszając, aż budyń zgęstnieje i zacznie się gotować.
- Odstawiamy budyń do ostygnięcia – mieszamy go co jakiś czas, żeby nie utworzył się kożuszek.
- Pomarańczę, myjemy, parzymy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę.
- Wystudzony budyń łączymy rózgą kuchenną lub mikserem z 200 g mascarpone. Jeśli dla kogoś krem jest za mało słodki, dosypujemy do smaku cukier puder.
- Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy – mieszamy.
Przekładanie biszkoptu:
- Wyciskamy sok z pomarańczy, przelewamy go przez sitko, żeby nie było w nim pestek ani miąższu, odmierzamy 1/3 szklanki.
- Do soku dodajemy cukier puder – mieszamy. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić, można sok odrobinę podgrzać, lub kapnąć do niego trochę wrzątku.
- Zdejmujemy ściereczkę ze zwiniętego biszkoptu i ostrożnie go rozchylamy – nasączamy jego wewnętrzną powierzchnię sokiem pomarańczowym z cukrem.
- Następnie nakładamy do środka krem – ponownie zwijamy biszkopt wzdłuż dłuższego boku – zawijamy ponownie w tę samą ściereczkę – wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.
Przygotowanie polewy czekoladowej:
- Czekoladę łamiemy, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietanką.
- Całość powoli podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodajemy łyżeczkę płynnego miodu o delikatnym smaku (akacjowy, lipowy, pomarańczowy) – mieszamy.
- Odstawiamy polewę do przestudzenia, w tym czasie będzie ona delikatnie gęstnieć.
- Kiedy polewa wystudziła się do temperatury zbliżonej do temperatury naszego ciała, polewamy nią roladę. Gdy polewa czekoladowa na roladzie całkowicie wystygnie, schładzamy ciasto w lodówce przez 1-2 godziny.
- Roladę można udekorować dodatkowo skórką otartą z pomarańczy lub w dowolny inny sposób.
Smacznego!
Ala