Rolada cynamonowa z kremem pomarańczowym

Rolada cynamonowa z kremem pomarańczowym

Rolada cynamonowa z kremem pomarańczowym – składniki:

Biszkopt:

  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Cukier puder – 6 łyżek
  • Mąka pszenna tortowa – 3 łyżki;
  • Mąka ziemniaczana – 3 łyżki;
  • Cynamon mielony – 1 pełna łyżeczka;
  • Sól – szczypta.

Krem:

  • Mleko – 350 ml;
  • Budyń śmietankowy na 0,5 litra mleka;
  • Cukier puder – 2 pełne łyżki;
  • Mascarpone – 200 g;
  • Skórka otarta z 1 pomarańczy;
  • Woda z kwiatu pomarańczy – 1 łyżka (można pominąć lub dodać 1 łyżkę świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy).

Polewa:

  • Śmietanka kremówka (30%) – 125 ml;
  • Czekolada gorzka – 100 g;
  • Miód płynny – 1 łyżeczka.

Dodatkowo:

  • Sok wyciśnięty z pomarańczy – 1/3 szklanki;
  • Cukier puder – 1 łyżka ;
  • Otarta skórka pomarańczowa – do przybrania;
  • Cukier puder do posypania ściereczki.

Przepis na roladę cynamonową z kremem pomarańczowym:

Biszkopt (użyłam formy 23 cm x 35 cm):

  • Oddzielamy żółtka od białek, przesiewamy oba rodzaje mąki.
  • Do miski wsypujemy szczyptę soli, dodajemy białka i ubijamy sztywną pianę.
  • Nie przerywając ubijania dodajemy partiami cukier puder, a następnie żółtka.
  • Następnie wsypujemy porcjami po 2 łyżki przesianej mąki i mieszamy całość rózgą kuchenną, żeby zachować puszystą strukturę.
  • Na koniec dodajemy łyżeczkę mielonego cynamonu – mieszamy.
  • Dno prostokątnej formy do pieczenia wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem.
  • Przelewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez mniej więcej 15 minut.
  • W czasie, gdy biszkopt jest w piekarniku, przygotowujemy sobie ściereczkę kuchenną o większej powierzchni niż powierzchnia blaszki na jakiej mamy biszkopt.
  • Rozkładamy ją na blacie, powierzchnię ściereczki posypujemy cukrem pudrem.
  • Gorący biszkopt zdejmujemy z blaszki i układamy na środku posypanej pudrem ściereczki, tak, żeby pergamin do pieczenia znajdował się na wierzchu biszkoptu.
  • Zdejmujemy pergamin, zwijamy biszkopt wraz z ściereczką w rulon, wzdłuż dłuższego boku biszkoptu.
  • Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia.

Krem:

  • Mascarpone wystawiamy z lodówki i zostawiamy na wierzchu, żeby ogrzał się do temperatury pokojowej.
  • Podgrzewamy 200 ml mleka prawie do zagotowania. Do pozostałych 150 ml mleka dodajemy proszek budyniowy i 2 łyżki cukru pudru – mieszamy.
  • Zimne mleko z cukrem i proszkiem budyniowym wlewamy do gorącego mleka i podgrzewamy mieszając, aż budyń zgęstnieje i zacznie się gotować.
  • Odstawiamy budyń do ostygnięcia – mieszamy go co jakiś czas, żeby nie utworzył się kożuszek.
  • Pomarańczę, myjemy, parzymy wrzątkiem i ocieramy z niej skórkę.
  • Wystudzony budyń łączymy rózgą kuchenną lub mikserem z 200 g mascarpone. Jeśli dla kogoś krem jest za mało słodki, dosypujemy do smaku cukier puder.
  • Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy – mieszamy.

Przekładanie biszkoptu:

  • Wyciskamy sok z pomarańczy, przelewamy go przez sitko, żeby nie było w nim pestek ani miąższu, odmierzamy 1/3 szklanki.
  • Do soku dodajemy cukier puder – mieszamy. Jeśli cukier nie chce się rozpuścić, można sok odrobinę podgrzać, lub kapnąć do niego trochę wrzątku.
  • Zdejmujemy ściereczkę ze zwiniętego biszkoptu i ostrożnie go rozchylamy – nasączamy jego wewnętrzną powierzchnię sokiem pomarańczowym z cukrem.
  • Następnie nakładamy do środka krem – ponownie zwijamy biszkopt wzdłuż dłuższego boku – zawijamy ponownie w tę samą ściereczkę – wkładamy do lodówki na noc lub na kilka godzin.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

  • Czekoladę łamiemy, wkładamy do rondelka, zalewamy śmietanką.
  • Całość powoli podgrzewamy i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Na koniec dodajemy łyżeczkę płynnego miodu o delikatnym smaku (akacjowy, lipowy, pomarańczowy) – mieszamy.
  • Odstawiamy polewę do przestudzenia, w tym czasie będzie ona delikatnie gęstnieć.
  • Kiedy polewa wystudziła się do temperatury zbliżonej do temperatury naszego ciała, polewamy nią roladę. Gdy polewa czekoladowa na roladzie całkowicie wystygnie, schładzamy ciasto w lodówce przez 1-2 godziny.
  • Roladę można udekorować dodatkowo skórką otartą z pomarańczy lub w dowolny inny sposób.

rolada biszkoptowa cynamonowa

Smacznego!

Ala

Jeśli potrzebujesz wsparcia w analizie statystycznej, wejdź na stronę Obliczenia statystyczne