Róże chruścikowe

Róże karnawałowe z ciasta faworkowego

Róże karnawałowe z ciasta faworkowego

W miniony weekend córki namówiły mnie na róże karnawałowe. Stałam więc grzecznie przy blacie kuchennym, wałkowałam, wykrawałam, nacinałam, sklejałam, smażyłam, pudrowałam. Tak, do zwolenników tych ciastek należą zapewne w dużej przewadze przedstawicielki płci pięknej (i to te nieletnie). Róże są pracochłonne, ale pięknie wyglądają i pysznie smakują, co rekompensuje czas włożony w ich przygotowanie. Plusem jest to, że jeśli stracimy cierpliwość w czasie ich przygotowywania, to możemy niewykorzystane ciasto pociąć w paski i zrobić z niego klasyczne faworki.

Róże karnawałowe
Róże karnawałowe

Przepis na róże karnawałowe – składniki:

  • Mąka pszenna tortowa – ok. 450 g + do posypania blatu;
  • Żółtka jaj (rozmiar L) – 8 sztuk;
  • Łyżka masła;
  • Kwaśna śmietana 22% lub 18% – 3 łyżki;
  • Wódka lub spirytus – 1 łyżka;
  • Zimna woda – 2-3 łyżki;
  • Sól – szczypta;
  • Olej do smażenia – 1 litr;
  • Cukier puder – do posypania.

Czytaj dalej – jak zrobić róże karnawałowe:


8 thoughts on “Róże karnawałowe z ciasta faworkowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *