Róże chruścikowe

Róże karnawałowe z ciasta faworkowego

Przygotowanie:

Masło topimy, zdejmujemy z jego powierzchni pianę. Mąkę tortową przesiewamy do miski. Do mąki dodajemy żółtka, kwaśną śmietanę, sól, stopione masło, wodę, wódkę. Zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto nie będzie chciało przyjąć całej mąki, można jeszcze dodać odrobinę zimnej wody. Ciasto wyjmujemy na blat i bijemy je energicznie wałkiem lub kulą do ucierania. Rozpłaszczone ciasto składamy i proces bicia powtarzamy (i tak w sumie 4 razy). Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez godzinę.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie części. Jedną wykładamy na oprószony mąką blat, drugą przykrywamy. Ciasto rozwałkowujemy, przygotowujemy trzy okrągłe foremki do wykrawania (o różnej średnicy) i radełko albo nóż. Z ciasta wykrawamy krążki (tyle samo krążków każdą foremką), następnie przy pomocy noża lub radełka nacinamy brzegi krążków. Krążek o największej średnicy nacinałam w pięciu miejscach, środkowy w czterech i najmniejszy w trzech. Następnie układamy trzy krążki jeden na drugim (największy oczywiście na spodzie, potem średni, a na wierzchu najmniejszy) i przyciskamy mocno palcem na środku, żeby krążki ciasta się skleiły. Czynność powtarzamy aż do zużycia ciasta, lub gdy nam się znudzi ta zabawa można resztę pociąć w paski i uformować faworki.

Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni i delikatnie spuszczamy róże na gorący tłuszcz. Ciastka smażymy najpierw najmniejszym kółkiem ku dołowi. Kiedy są złote, bardzo ostrożnie przewracamy je na druga stronę. Róże potrzebują sporo miejsca na patelni, minimalizujemy dzięki tej swobodzie ryzyko zniekształcenia lub uszkodzenia ciastek przy przewracaniu i wyjmowaniu.

Gotowe róże karnawałowe wyjmujemy na ręcznik papierowy i jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Ala

Przepisy na tłusty czwartek:

Pączki z twarogu
Pączki twarogowe bez drożdży

 

Chrust żółtkowy doskonały
Chrust żółtkowy

 

Pieczone wianuszki
Donaty pieczone (drożdżowe)

 

Kreple na białym winie
Kreple na winie

 

Pączki drożdżowe zaparzane
Pączki drożdżowe zaparzane

 

 


6 thoughts on “Róże karnawałowe z ciasta faworkowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *