Składniki:
- Ryż brązowy – 200 g;
- Rukola – 2 duże garście;
- Łosoś wędzony na gorąco – 120 g;
- Morele suszone – 100 g;
- Natka pietruszki – garść;
Sos (dressing miodowy):
- Oliwa z oliwek – 6 łyżek;
- Miód płynny – 1 łyżka (użyłam akacjowego);
- Musztarda miodowa – 1 łyżeczka;
- Sok z 1/2 cytryny;
- Sól, pieprz – do smaku.
Rukola z łososiem i ryżem – wykonanie:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Morele zalewamy wrzątkiem na około 30 minut.
- Rukolę oraz natkę pietruszki myjemy i osuszamy, łososia dzielimy na małe kawałki.
- Przygotowujemy dressing – składniki sosu wlewamy do słoiczka i wytrząsamy aż powstanie emulsja.
- Ugotowany ryż odcedzamy i odstawiamy żeby odparował i trochę przestygł.
- Morele również odcedzamy, osuszamy i kroimy na paseczki.
- Na talerzach rozkładamy rukolę, na rukolę wykładamy ryż.
- Ryż posypujemy pietruszką oraz łososiem.
- Na wierzchu układamy pocięte w paseczki morele, całość polewamy sosem.
- Rukola z łososiem i ryżem powinna być podana bezpośrednio po przygotowaniu.
Smacznego!
Ala