Sałata z jajkiem sadzonym

Sałata z jajkiem sadzonym

Bywają takie dni, kiedy jesteśmy wyjątkowo zagonieni. Nawał obowiązków i spraw do załatwienia jest tak duży, że zapominamy o ciepłym posiłku. W końcu lądujemy w domu i chcemy zjeść coś natychmiast.

Sałata z jajkiem sadzonym oraz odrobiną wędzonki ratuje mnie i męża w takich sytuacjach. Pełna warzyw, ale i pełnowartościowego białka. Szybka i łatwa w wykonaniu. Taki domowy, zdrowy fast food. Idealny zarówno na późny obiad, jak i wczesną kolację. Jeśli zdecydujecie się na taki obiad, do kawy spróbujcie Fale Dunaju przepis.

Sałata z jajkiem sadzonym
Sałatka z jajkiem sadzonym

Sałata z jajkiem sadzonym – składniki:

(proporcje dla 2 osób)

  • Mieszanka sałat – około 250 g;
  • Jajka – 2-4 sztuki (w zależności od upodobań);
  • Podwędzana wędlina – 3 plastry;
  • Ser pleśniowy – 6 plasterków;
  • Papryka czerwona – 1/4 strąka;
  • Pomidorki koktajlowe – 6 sztuk;
  • Cebula – 1/2 sztuki;
  • Jogurt naturalny – 1/2 szklanki;jajko
  • Majonez – 2 łyżki;
  • Czosnek – 2 ząbki;
  • Sól, pieprz.

Sałata z jakiem sadzonym – wykonanie:

Mieszankę sałat rozkładamy na 2 duże talerze. Na sałacie rozkładamy paprykę, cebulę, pomidorki, ser pleśniowy. Podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy wędlinę, gdy robi się chrupiąca wyjmujemy ją i układamy na sałacie z warzywami. Na patelni po wędlinie smażymy jajka sadzone. W międzyczasie mieszamy jogurt z majonezem (możemy nie dodawać majonezu, jeśli nie lubimy, albo obawiamy się kaloryczności sosu), dodajemy przeciśnięty lub posiekany czosnek. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim nasze warzywa. Na samym wierzchu układamy jajka sadzone.

Smacznego!

Ala

 

 

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *