Sernik na zimno czekoladowy z różaną nutą

Sernik czekoladowy na zimno

Wykonanie:

Przygotowujemy spód sernika – Hity łamiemy, wsypujemy do blendera i miksujemy na piasek. Do zmiksowanych ciastek dodajemy stopione masło – mieszamy. Całość wysypujemy na spód tortownicy i dociskamy łyżką do dna i do ścianki formy (na wysokości 1-1,5 cm). Tortownicę wstawiamy do lodówki.

250 g gorzkiej czekolady łamiemy i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem i wodą różaną. W osobnej misce ubijamy śmietankę tortową. Ubitą śmietankę dodajemy porcjami do ricotty cały czas ucierając. Na koniec do masy serowej dodajemy roztopioną czekoladę – mieszamy.

Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia (na 3 łyżki żelatyny daję około 6 łyżek wody). Do napęczniałej żelatyny dodajemy odrobinę wrzątku żeby się rozpuściła. Żelatynę wlewamy do masy serowej – dokładnie mieszamy.

Masę serowo-czekoladową wykładamy na spód z Hitów – wyrównujemy i schładzamy w lodówce do stężenia. Wierzch sernika posypujemy startą czekoladą.

Literatura:

Maranik E.: Czekolada. Domowe pralinki, ciasteczka i inne słodkości. Grupa Wydawnicza Foksal sp. z o. o., Warszawa 2014.

Inne serniki:
Sernik krakowski
Sernik z kratką

 

Sernik z wiśniami w żelu
Serniczek na zimno

 

Sernik cytrusowy
Sernik pieczony pomarańczowy

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *