Sernik czekoladowy pieczony

Sernik czekoladowy

Wykonanie:

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka mielimy, aż będą przypominały piasek, mieszamy je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masę przekładamy do tortownicy i starannie dociskając do dna formujemy spód do sernika.

Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnka wlewamy wrzątek, nad wrzątkiem ustawiamy miseczkę z połamaną czekoladą i czekamy aż się roztopi).

Mascarpone łączymy mikserem lub rózgą kuchenną z śmietaną kremówka, dwoma żółtkami i cukrem. Do tak przygotowanej masy wlewamy przestudzoną, stopioną czekoladę – mieszamy. Następnie nie przestając mieszać wsypujemy łyżkę kakao, a następnie łyżkę kartoflanki. Na koniec ubijamy z szczyptą soli 2 białka i delikatnie łączymy je z masą serową.

Masę przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 45 minut. Po wyjęciu ciasto obkrawamy i gdy wystygnie schładzamy je przez kilka godzin w lodówce.

W ramach dekoracji można posypać całą powierzchnię sernika kakao w proszku, a sam środek oprószyć dodatkowo cukrem pudrem.

Zapraszam po przepisy na serniki:

Sernik z wiśniami w żelu
Serniczek na zimno

 

Sernik z musem owocowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej

 

sernikobrownie
Sernikobrownie

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

 

Serniczki malinowo kokosowe

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *