Sernik dyniowy

Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

Wykonanie:

Twaróg mielimy i ucieramy na gładką masę wraz z mascarpone, cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i szczyptą soli. Następnie dodajemy 450 ml puree dyniowego (jeśli puree jest rzadkie i oddziela się sok, koniecznie należy je odcisnąć) i dalej ucieramy. Do masy serowo-dyniowej wbijamy 1 jajko w całości i 4 żółtka – ucieramy. Na koniec dodajemy 3 łyżki przesianej mąki kartoflanej i łyżeczkę cynamonu, równomiernie rozprowadzamy sypkie produkty w masie.

Ciastka miksujemy na drobny proszek. Topimy masło. Gdy masło przestygnie, wlewamy je do zmiksowanych ciasteczek i całość mieszamy.

Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ścianki smarujemy masłem, a na dno wsypujemy zmielone ciasteczka i łyżką lub palcami dociskamy, żeby tworzyły równą powierzchnię. Na spód z ciasteczek przelewamy masę serową.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 45 minut. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić – przykrywamy pergaminem. Po upieczeniu wyjmujemy sernik, okrawamy go nożem, żeby się nie zapadł.

Na powierzchni świeżo wyjętego sernika rozprowadzamy kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem pudrem i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut (śmietana ma odparować i zgęstnieć).

Powierzchnię sernika możemy ozdobić skórką z pomarańczy. Sernik ten smakuje najlepiej po kilkugodzinnym schłodzeniu w lodówce, ale trudno powstrzymać się i nie rozkroić go na ciepło.

Uwagi:

Sernik piekłam w formie o wymiarach 23 cm x 23 cm

Przepis na puree dyniowe znajdziesz tu:

Puree z dyni - przepis
Dyniowe puree

Serniki:

sernikobrownie
Sernikobrownie

 

Sernik z owocami sezonowymi
Sernik z owocami i galaretką

 

Sernik z musem owocowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej

 

Sernik krakowski
Sernik z kratką

 

Sernik na zimno czekoladowy z różaną nutą
Sernik czekoladowy na zimno

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *