Sernik jogurtowy na biszkoptach

Sernik jogurtowy pieczony

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do przestudzenia. Oddzielamy żółtka od białek. Dno formy wykładamy pergaminem, ścianki smarujemy masłem. Następnie układamy na pergaminie biszkopty (ja użyłam zwykłych okrągłych biszkopcików).

W misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem, następnie dodajemy do nich jogurty i wszystko łączymy aż do uzyskania jednolitej masy (ja na tym etapie porzuciłam kulę do ucierania na rzecz rózgi kuchennej, bez problemu rozbiłam nią wszystkie jogurtowe grudki). Kolejnym etapem jest dodanie proszku budyniowego – całość mieszamy oraz roztopionego i wystudzonego masła – mieszania ciąg dalszy. Na koniec ubijamy pianę z białek do których dodaliśmy szczyptę soli. Pianę łączymy delikatnie z masą jogurtową. Ciasto wylewamy do formy, na spód ułożony z biszkoptów. Sernik jogurtowy pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut.

Po upieczeniu sernik obkrawamy, żeby nam się środek nie zapadł. Wystudzone ciasto schładzamy w lodówce przez kilka godzin.

Wierzch sernika możemy polać galaretką (przygotowałam galaretkę z owoców leśnych i jak zwykle rozpuszczałam ją w połowie zalecanej przez producenta porcji wody – bardziej mi smakuje i szybciej tężeje). Poza galaretką sernik można udekorować owocami.

Przepisy na serniki:

Serniczki z sosem malinowym
Serniczki malinowo kokosowe

 

Sernik na zimno czekoladowy z różaną nutą
Sernik czekoladowy na zimno

 

Sernik korzenny
Sernik z suszonymi śliwkami

 

Sernik krakowski
Sernik z kratką

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *