Sernik krakowski

Sernik krakowski czyli sernik z kratką

Przygotowanie sernika krakowskiego rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta. Do miski wsypujemy szczyptę soli, cukier puder oraz mąkę tortową. Do sypkich składników dodajemy pokrojone w kostkę masło oraz 3 żółtka. Zagniatamy kruche ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy folia i wkładamy do lodówki.

Następnie przygotowujemy masę serową. Rozpoczynamy od zalania wrzątkiem rodzynek i oddzieleniu żółtek od białek. Następnie przepuszczamy przez maszynkę twaróg (można też skorzystać z gotowego twarogu do serników w kubełku). Twaróg przekładamy do makutry lub misy miksera. Do twarogu dodajemy przesiany cukier puder, kwaśną śmietanę, żółtka i ucieramy całość. Następnie partiami wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną – ucieramy. Dodajemy do masy serowej miąższ z 1 laski wanilii, odcedzone i osuszone rodzynki. Na sam koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy ją z ciastem serowym.

Boli formy smarujemy masłem. Kruche ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno formy. Na kruche ciasto wykładamy masę serową. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy i tniemy na paski albo toczymy z niej wałeczki. Na masie serowej układamy kratkę z paseczków ciasta lub z wałeczków.

Sernik pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni C (grzanie góra-dół) przez około 60 minut. Po wystudzeniu można sernik polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Źródło przepisu:

Kuroń M.: Wielkanoc, czyli kuchnia z jajem. Agora S.A., Warszawa 2008.

Przepisy na sernik:

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik jogurtowy na biszkoptach
Sernik jogurtowy pieczony

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

 

Sernik z musem owocowym
Sernik pieczony w kąpieli wodnej

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *