Sernik mokka

Sernik mokka

Przygotowanie:

Zmielony twaróg ucieramy z cukrem pudrem i śmietanką na gładką masę. Następnie wbijamy jajka – ucieramy. Na koniec dodajemy porcjami przesiane oba rodzaje mąki z kakao i kawą – starannie mieszamy lub ucieramy żeby nie było grudek.

Przygotowujemy tortownicę (użyłam tortownicy o średnicy 20 cm) – na jej dnie rozpinamy pergamin do pieczenia, a jego brzegi wypuszczamy na zewnątrz i zaginamy ku górze. Następnie bierzemy foliowy rękaw do pieczenia i odcinamy spory jego kawałek, który następnie rozcinamy. Na środku folii ustawiamy tortownicę, folię zbieramy ku górze i po dwóch stronach tortownicy zawiązujemy supły z folii (na wysokości górnego brzegu formy), tak jakbyśmy chcieli zapakować tortownicę jak cukierek.

Masę serową przekładamy do formy. Tortownicę umieszczamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym, do którego nalewamy wodę tak żeby sięgała do połowy wysokości tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C przez około 70 minut. Sernik uznajemy za upieczony, gdy cała jego powierzchnia jest ścięta.

Upieczony sernik wyjmujemy do wystudzenia i schładzamy przez co najmniej 6 godzin w lodówce. Przed podaniem polewamy sernik polewą kakaową.

Polewa kakaowa – w rondelku umieszczamy masło, cukier puder, dolewamy 2 łyżki wody. Całość podgrzewamy do momentu, aż cukier puder będzie całkowicie rozpuszczony. Zdejmujemy rondelek z pola grzewczego i dosypujemy kakao – całość mieszamy aż do połączenia składników.

Uwagi:

Sądzę, że sernik będzie jeszcze lepszy, jeśli upieczemy go na spodzie z herbatników (80 g herbatników miksujemy na piasek i mieszamy z 30 g roztopionego masła. Następnie wsypujemy to na dno tortownicy i dociskamy łyżką wyrównując powierzchnię).

Przepis na sernik:

Sernik korzenny
Sernik z suszonymi śliwkami

 

Serniczki malinowo kokosowe
Serniczki malinowo kokosowe

 

Sernik jogurtowy na biszkoptach
Sernik jogurtowy pieczony

 

Sernik z ricotty
Sernik z sera ricotta

 

Sernik z owocami sezonowymi
Sernik z owocami i galaretką

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *