Sernik z owocami sezonowymi

Sernik z owocami i galaretką

Wykonanie:

Jeśli decydujemy się robić spód do sernika, zabieramy się najpierw za niego.  Jeżeli wygrała opcja z własnoręcznie robionym kruchym ciastem – wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy aż do uzyskania złotawego koloru, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Robiąc spód z herbatników – drobno je kruszymy lub mielimy na mąkę, mieszamy z roztopionym masłem. Całość wsypujemy na wyłożone papierem dno tortownicy, dociskamy do spodu łyżeczką, a następnie chłodzimy przez około 30 minut.

Teraz czas na masę serową. Twaróg mielimy, łączymy z mascarpone, cukrem i jajami (jajka dałam w całości) na gładką masę. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, starannie ją rozprowadzając w cieście. Masę serową przekładamy na kruchy spód. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut. Pamiętajmy, żeby sernik zaraz po upieczeniu obkroić, zapadnięty środek w tym przepisie jest wyjątkowo niepotrzebny 🙂

Obkrojony i wystudzony sernik powinien sobie odpocząć (najlepiej przez noc) w lodówce.

No i teraz pozornie najprostsza rzecz – owoce   galaretka. Wylana na sernik, którego brzeg oddzieliliśmy od ścianki tortownicy galaretka, lubi sobie wyciec doprowadzając nas do jasnej ch…. Proponuję zaoszczędzić trochę nerwów i zminimalizować sprzątanie następującym sposobem:

Najpierw rozpuszczamy jedną galaretkę w połowie objętości wody (czyli galaretkę na 0,5 litra wody rozpuszczamy w 250 ml). Odstawiamy ją do wystudzenia. Tortownicę z sernikiem ustawiamy na 2 ułożonych na krzyż kawałkach folii aluminiowej, której brzegi podginamy do góry. Układamy owoce na wierzchu sernika i powolutku zalewamy wierzch galaretką. Złośliwa galaretka wpłynie sobie między ścianki tortownicy a brzeg sernika, trochę też jej wycieknie, a na wierzchu ciasta pozostanie jej niewiele. Spokojnie – pozwalamy galaretce stężeć, dzięki temu uszczelni ona wszystkie szczeliny. Następnie rozpuszczamy drugą galaretkę również w połowie objętości wody. Wystudzoną galaretką zalewamy wierzch sernika. Teraz już nic nie powinno przeciekać. Wstawiamy ciasto do lodówki i chłodzimy do momentu stężenia galaretki.

Przepisy na serniki:

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Sernik z wiśniami w żelu
Serniczek na zimno

 

Sernik na zimno czekoladowy z różaną nutą
Sernik czekoladowy na zimno

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

 

Sernik krakowski
Sernik z kratką

Smacznego!

Ala