Sernik podolski - przepis

Sernik podolski

Sernik podolski – wykonanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po sparzeniu osuszamy na ręczniku papierowym. Oddzielamy żółtka od białek. W makutrze ucieramy masło z solą i cukrem pudrem na puszystą masę. W trakcie ucierania dodajemy stopniowo po 1 żółtku oraz przesianą mąkę ziemniaczaną. Następnie wciąż ucierając dodajemy partiami twaróg. Na koniec łączymy masę serową z osuszonymi rodzynkami i sztywną pianą ubitą z białek z dodatkiem soli.

Dno tortownicy wykładamy pergaminem do pieczenia, ścianki smarujemy masłem i wysypujemy kaszką manną, bułką tartą lub zmielonymi na mąkę biszkoptami, przelewamy masę sernikową.

Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy, obkrawamy. Gdy wystygnie dekorujemy w wybrany sposób (u mnie cukier puder i jajeczka czekoladowe).

Przepisy na sernik:

Sernik mokka
Sernik pieczony w kąpieli wodnej

 

Sernik krakowski
Sernik z kratką

 

Sernik dyniowy
Sernik dyniowy z pomarańczą i cynamonem

 

Sernik z ricotty
Sernik z sera ricotta

 

Smacznego!

Ala


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *