Sernik delikatny z szafranem

Sernik szafranowy z ganaszem z białej czekolady

Wykonanie:

Szafran zalewamy łyżeczką gorącej wody i odstawiamy na kwadrans. Twaróg i kwaśną śmietanę przekładamy do makutry lub misy miksera, dodajemy szafran namoczony w wodzie oraz cukier – ucieramy. Następnie wbijamy kolejne jajka – ucieramy. Do masy serowej dodajemy sok wyciśnięty z cytryny oraz dwie łyżki skrobi, całość starannie łączymy.

Na dnie tortownicy rozpinamy papier do pieczenia. Ścianki formy smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub zmielonymi na proszek biszkoptami. Do tak przygotowanej tortownicy przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (góra-dół) przez 60 minut, następnie wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim sernik przez kolejne 30 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy sernik i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy ganasz z białej czekolady. Do rondelka wlewamy kremówkę i doprowadzamy do zagotowania. Zestawiamy śmietankę z pola grzewczego, wkładamy do niej połamaną na małe kawałki białą czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż czekolada się rozpuści, a ganasz będzie miał jednolitą, kremowa konsystencję. Ciepłym ganaszem polewamy wierzch sernika.

Sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Przepisy na serniki:

Sernik krakowski
Sernik z kratką

 

Sernik czekoladowy pieczony
Sernik czekoladowy

 

Sernik cytrusowy
Sernik pieczony pomarańczowy

 

Sernik wiedeński
Sernik wiedeński

 

Sernik podolski - przepis
Sernik podolski

Smacznego!

Ala

 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *