Sernik z bitą śmietaną

Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

Tym razem przepis na sernik niecodzienny, taki którego przygotowanie zajmie więcej czasu – sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem.

Kiedy tylko znalazłem ten przepis u Renaty, miałam nadzieję że nadejdzie wreszcie taka chwila, kiedy to moje dzieci będą wyjątkowo współpracujące i dzięki temu będę mogła poświęcić trochę więcej czasu na wyczyny kuchenne. Jak widać chwila takowa nadeszła i jak na chwilę przystało, trwała krótko. Nie wiem też niestety, kiedy podobna dogodność znów mi się nadarzy 🙂

Uwaga, sernik ten pieczemy w kąpieli wodnej, więc zawczasu trzeba sobie dopasować naczynie większe od tortownicy, które możemy bez przeszkód włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C.

sernik waniliowy z solonym karmelem
Sernik waniliowy ze bitą śmietaną i karmelem

Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem – składniki:

Spód:

  • Ciasteczka kruche – 250 g (użyłam Łakotki Złotokłose San (Lu));
  • Masło – 80 g;
  • Mielone migdały – 30 g.

Masa serowa:

  • Twaróg – 500 g;
  • Ricotta – 350 g;
  • Cukier – 170 g (w oryginalnym przepisie był trzcinowy, ja użyłam zwykłego białego);
  • Jajka (rozmiar L) – 4 sztuki;
  • Wanilia – 1 laska;
  • Sól – szczypta.

Warstwa śmietanowa:

  • Śmietanka 36% – 500 ml;
  • Cukier puder (przesiany) – 1 łyżka.

Sos karmelowy:

  • Śmietanka 36% – 250 ml;
  • Cukier trzcinowy Dry Demerara – 180 g;
  • Masło – 60 g;
  • Sól w płatkach lub sól grubo mielona.

Czytaj dalej – jak zrobić sernik waniliowy z bita śmietaną i solonym karmelem:


4 przemyślenia nt. „Sernik waniliowy z bitą śmietaną i solonym karmelem

  1. Hmmm, co prawda mój mąż mówi że kochanego ciała nigdy dość, ale jeśli do tych kopytek dołożę na deser taki sernik waniliowy, to nie wiem czy nie za dużo 😉 Ale jednak chyba nie oprę się pokusie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *